La Generalitat posa de límit un termini d'entre 15 i 20 anys per reduir fins a zero els abocaments de residus salins al Bages. És una previsió de màxims que el Govern fa coincidint amb el marge de vida útil del dipòsit del Fusteret, a Súria, l'únic que quedarà operatiu, ja que el del Cogulló de Sallent haurà de tancar el 30 de juny del 2017 en compliment d'una sentència judicial.

Aquest calendari marcarà el contingut del Pla Director urbanístic de l'activitat minera a la comarca per als propers anys, que la Generalitat ja ha començat a definir amb previsió d'aprovar-lo definitivament aquest desembre. El document inicial es va presentar ahir a Barcelona, i al llarg dels propers mesos s'anirà detallant d'acord amb les aportacions que hi facin agents polítics i socials del territori. L'aprovació inicial a la Comissió Territorial d'Urbanisme de la Catalunya Central es farà a començament de juny, i ja inclourà el contingut detallat i consensuat amb el territori, a l'espera de l'aprovació definitiva del desembre.

A grans trets, el Pla Director es marca com a objectius "l'assoliment del residu zero i l'eliminació dels dipòsits existents mitjançant plans de restauració", segons apuntava ahir el director general d'Urbanisme de la Generalitat, Agustí Serra, i tot això, "garantint els llocs de treball actuals i la viabilitat econòmica de l'explotació".

El primer que haurà de resoldre aquest document són les mesures que es prendran en els dos anys i mig de transició que hi haurà entre la prohibició de continuar abocant al Cogulló i el cessament definitiu de l'activitat a les mines de Sallent i el seu trasllat a Súria, previst per a final del 2019.

De moment, s'espera la inauguració imminent d'una planta de sal vacuum a Súria (restes de l'extracció que es faran aprofitables i comercialitzables), i el Pla Director preveu la construcció com a mínim d'una segona planta d'aquestes mateixes característiques abans del 2020 (sense descartar-ne una tercera o una quarta, per a les quals ja se'n farà una reserva de sòl amb el Pla Director).

Menys residu als dipòsits

Un cop entrin en funcionament, amb aquestes dues plantes es faran aprofitables 1,5 milions de tones anuals de la sal que ara va a parar al Cogulló, i això vol dir que la quantitat de residu salí que ara s'aboca als dipòsits de runam del Bages "es reduirà en dos terços sense que se'n ressentin els llocs de treball", segons assegurava ahir el director general de Polítiques Ambientals de la Generalitat, Ferran Miralles.

A partir d'aquestes dues plantes, "juntament amb accions vinculades al transport, la canalització del col·lector, o altres possibles mesures, podrem arribar al residu zero [deixar d'abocar] en un termini curt de temps", que com a molt es fixa entre els 15 i 20 anys de vida útil del Fusteret, si bé "és una fita que es revisa cada cinc anys, i fins i tot es pot accelerar".

Més propostes per acordar

A banda de la posada en marxa de les plantes de sal vacuum, el Pla Director també apunta onze propostes que han de servir per superar aquest període transitori, i que vol consensuar amb el territori abans d'establir cap mesura definitiva perquè hi ha molts pros i contres (es detallen en el desglossat de la dreta).

"Cap d'aquestes 11 propostes no és perfecte", admetia ahir Miralles, i per això "aquest pla busca un debat amb el territori, amb la possibilitat que s'acabi trobant una opció combinada". En aquest sentit, la delegada del Govern a la Catalunya Central, Laura Vilagrà (que també era a la presentació d'ahir a Barcelona), va apuntar que són 11 mesures "però n'hi pot haver més", i va dir que "ara és el moment de plantejar-les" sense que, d'entrada, la Generalitat se'n decanti per cap.