Ara sí que han arribat al final del procés...

Després de vuit anys de lluita ara em toca dir, més que ningú, que el retorn és un miracle de la Mare de Déu del Roser. És l´únic retaule de tot l´estat que, després d´estar exposat en un museu, retorna al seu lloc d´origen. Estem contentíssims.

Per tant, creu que la lluita ha valgut la pena, no?

Sí, ha enriquit molt la parròquia perquè no és una cosa només del rector sinó d´un grup de gent. Salelles és un poble petit, constant, tossut i ben avingut i això em recorda molt a com és Catalunya.

Donen per tancada la polèmica?

Després de 8 anys de lluita, a la fi la Mare de Déu ens ha donat aquest miracle i nosaltres estem contents i plens de joia i no tenim cap rancúnia amb ningú, al contrari, tenim les portes obertes per a tothom. Volem treballar i col·laborar amb l´Ajuntament de Sant Salvador i el de Manresa i amb el Museu Comarcal. El nostre retaule vol estar obert als quatre vents perquè s´aculli tothom, sigui creient o no. Les confraries del Roser, des del segle XVIII, ja tenien un servei social d´ajuda als necessitats, doncs aquest esperit és el que volem impregnar. Hem aconseguit el retaule amb un esperit de gratuïtat, sense cap ànim de lucre, i això és molt bonic.

Quan es podrà visitar el retaule?

El retaule estarà obert per a tothom. Ho hem d´acabar d´organitzar però es podran concertar visites per telèfon i hi haurà tres persones encarregades d´obrir l´església per tal de poder visitar el retaule. Per facilitar les coses concretarem un horari. També es podrà veure cada cop que es faci missa, el dissabte al vespre. Està al servei de tota la població.

Què significa tenir el retaule al seu lloc d´origen?

Tenir el retaule al lloc d´origen recupera la seva transsignificació perquè penjat al museu o en qualsevol altre lloc perd la seva significació. En canvi, aquí recupera el significat per al qual els artistes el van crear, i això és molt important.

Per tant, la seva divulgació està garantida?

Sí, estem disposats a fer moltes activitats culturals en col·laboració, per exemple, amb les escoles de la comarca. Es pot fer una ruta del romànic o del barroc i un altre element que tenim és el camí de Sant Jaume, que passa per aquí. Amb voluntat i esperit de creativitat es poden fer moltes coses. Volíem el retaule perquè és nostre, però un cop ja el tenim està al servei de tothom. Si està en una església potencies el dinamisme de l´obra d´art, que és un concepte modern de museu i fas una pedagogia que permet entendre el seu significat.