El govern de Sant Fruitós de Bages, amb 5 regidors de Gent fent Poble i 2 del PSC, ha iniciat l'expedient per impulsar la construcció d'un equipament amb tanatori i crematori de cara al 2018. Un ple extraordinari va donar llum verd ahir al vespre al plec de clàusules per a la licitació del nou servei, enmig dels retrets de CiU i ERC, a l'oposició, que es queixaven de manca d'informació i d'un debat previ per poder arribar a un consens.

L'expedient que ahir es va aprovar inclou la concessió a un únic promotor per a 45 anys, a canvi de la construcció de l'equipament i la gestió del cementiri municipal. Es preveu un únic edifici o bé dos en un espai de 5.400 m2 a tocar del cementiri, i es deixa un termini màxim de 15 mesos per a la posada en servei del tanatori més 12 de perllongables per al crematori, a comptar des del dia de la concessió. A més, l'empresa haurà de pagar un cànon a l'Ajuntament i el 5% anual sobre els beneficis, que anirà directe a una bossa per a futures obres de millora i ampliació del cementiri. Més enllà d'això, l'alcalde, Joan Carles Batanés, va defensar ahir "els beneficis" d'aquest projecte, tenint en compte que actualment la gestió del cementiri és municipal "i deficitària" en uns 20.000 anuals. D'aquesta manera "el servei no tan sols deixarà de ser deficitari per a l'Ajuntament sinó que ens permetrà generar una guardiola per a futures obres, i el ciutadà disposarà a un cost zero d'un tanatori i d'un crematori que ara no té". Per la seva banda, el regidor de Serveis Públics i portaveu del PSC, Tomàs Casero, va afegir que amb aquesta fórmula l'Ajuntament s'estalvia el cost de construcció dels dos equipaments (valorats en 1,2 milions d'euros en conjunt), "i si ens surt malament perquè no es presenta cap empresa i el projecte queda desert, no hi perdrem perquè ens quedarem en la situació actual".

Per part de l'oposició, tots dos grups van assegurar que d'entrada en cap moment s'oposaven al contingut de la proposta, però sí que van reiterar les seves crítiques a l'equip de govern per no haver-los informat prou fins ara sobre l'expedient. Aquesta qüestió va ser motiu de crispació en un ampli debat de més de dues hores, en què CiU i ERC van coincidir que se'ls havia deixat de banda [i també als ciutadans] en una qüestió que consideren "transcendental" per al municipi.

En aquest sentit, la portaveu de CiU, Mercè Casals, va apuntar que cap dels dos grups a l'equip de govern portava aquesta proposta al seu programa electoral, per la qual cosa "els ciutadans no l'han pogut votar ni debatre". Casals també es va mostrar "preocupada" pels possibles riscos sobre la salut dels ciutadans que podien tenir les emissions d'un crematori, i va manifestar tenir "seriosos dubtes" sobre aquesta qüestió. El regidor de GfP Xavier Racero va recordar que el partit en el seu programa recollia la proposta d'un tanatori amb una oferta diversa de serveis funeraris", per bé que no recollia explícitament la paraula "crematori". Així mateix, va acusar Casals de "fer demagògia" amb el tema de la salut, i Batanés va apuntar que en el plec de clàusules s'expliciten en 9 pàgines els aspectes tècnics que caldrà complir pel que fa a les emissions.

Des d'ERC, Àdria Mazcuñán va dir que havia trobat a faltar "un treball en equip i de consens", i va reclamar la participació dels grups de l'oposició a la mesa de contractació. Batanés li va recordar que ERC havia participat en la posada en marxa d'aquest projecte quan formava part de l'equip de govern en l'anterior mandat, però Mazcuñán li va replicar que des que ERC és a l'oposició "no se'ns n'ha informat en cap moment".