"Viatge al cor de Catalunya" (Cossetània Edicions) és el títol d'una guia que convida a descobrir vint indrets rellevants des d'un punt de vista geològic i paisatgístic del Geoparc de la Catalunya Central (vegeu desglossat). És obra dels bagencs Jordi Piñero, historiador, i Ferran Pujol, geògraf, que amb aquest treball pretenen difondre la riquesa del Geoparc, ja que combinen elements del lleure amb una vessant més didàctica d'un territori "que encara és poc conegut".

"No és una guia senderista per anar amb cantimplora i motxilla", sinó que es tracta de posar en valor "un patrimoni geològic de primera magnitud que tenim aquí", explica Pujol. I és que, en aquest territori "hi ha un punts molt potents turísticament", afegeix Piñero, "i el Geoparc és un element més, i un bon recurs a potenciar, sobretot perquè et permet arribar a un públic internacional, encara que sigui especialitzat en aquests temes". Piñero i Pujol són del parer que el Geoparc pot contribuir a crear una marca pròpia del territori que ajudi a coordinar estratègies, "perquè fins ara s'ha anat actuant amb iniciatives massa disperses".

L'explicació de cada una de les vint rutes de la guia (la majoria no supera els 5 quilòmetres) es complementa amb una part històrica de què va passar en aquell lloc, i també s'hi incorporen destacats de geobiologia, "en què es parla de com influeixen en les persones i els llocs els corrents tel·lúrics, les aigües subterrànies, o altres energies subtils que vénen de la terra", diu Piñero.

En alguns casos, això s'ha traduït, per exemple, en la ubicació d'esglésies i llocs sagrats que triaven els mestres d'obres, de manera que s'explica "per què s'han format aquests llocs o les especificitats que tenen, i tot plegat es lliga amb la tradició, la història i les festes, o altres particularitats del territori".

I és que, "tothom coneix Montserrat i la Moreneta, però la immensa majoria no sap com s'han format les agulles, per què hi ha despreniments, per què hi ha coves... i el mateix passa amb la resta de la comarca", apunta Pujol, "i a vegades, aquest desconeixement fa que ni nosaltres mateixos servim de guia a casa nostra".

Des del punt de vista geològic, "els elements de primera categoria hi són tots, en aquesta guia", asseguren els seus autors. En aquest sentit, "es podria aprofundir amb els temes, però difícilment es podrien ampliar", diu Pujol.