La crida dels promotors del Banc d'ADN, que té per objectiu la recerca i identificació de persones desaparegudes per la Guerra Civil, ha motivat el primer cas d'un donant a Navàs. Es tracta d'Agustí Santmiquel Puigbó, nascut l'any 1929, que quan tenia 10 anys va perdre la pista del seu pare Llorenç Santmiquel Camprubí amb la retirada de les tropes republicanes l'any 39 prop de Prats de Lluçanès. Testimonis de l'època van comunicar a la família que que l'haurien mort juntament amb un grup de persones que fugien cap a França, i les seves restes podrien estar enterrades en alguna fossa comuna.

Santmiquel és el primer veí de Navàs que s'implica com a donant en el Banc d'ADN, i ho ha fet aquest dimarts al matí coincidint amb una analítica que tenia programada al CAP del municipi. La mostra s'ha fet arribar al departament de Genètica Forense de la Unitat de Medicina Legal de la Facultat de Medicina de la UB.

Ara fa un any, l'Ajuntament de Navàs va ser el primer municipi que va aprovar una moció a favor del Banc d'ADN, com a iniciativa per identificar persones desaparegudes durant la Guerra Civil.