Navarcles celebrarà aquest cap de setmana una nova edició de la Monacàlia, que enguany potenciarà especialment el seu vessant gastronòmic, i també els espais de divulgació d'oficis antics, amb nous elements que ajudin a interpretar la història d'aquest municipi, lligada al monestir mil·lenari de Sant Benet.

En la línia del que ja es va començar fa un parell d'anys, la fira continuarà reforçant la presència d'oficis d'abans, ara amb un nou espai dedicat a l'activitat de la llana que s'afegirà a la del ferro i la bugaderia que ja tenien presència a la fira. "No són simples demostracions", apunta l'alcalde, Llorenç Ferrer, sinó que són espais on s'intenten explicar àmpliament processos d'elaboració tal com es feien abans. L'espai del ferro s'ubi-ca a la plaça de Sant Valentí; el de la bugaderia, al carrer Ample; i el de la llana (amb un corral d'ovelles, i en què s'ensenyarà a tondre, cardar i filar la llana), a la part central del parc Marcel·lí Monrós.

En aquest mateix parc, juntament amb la taverna, el refetor i el celler monacal, enguany també es farà com a novetat una demostració d'elaboració de carn de porc tal com s'ha fet tradicionalment a pagès després de la matança, i es courà a la brasa per poder fer tastos i menjar en diversos moments del cap de setmana.

La fira es complementarà amb les escenes teatrals al carrer vinculades a la història de Sant Benet, que mouen més d'un centenar de persones, i que incorporen noves històries. Hi haurà les tradicionals parades d'alimentació i artesania pel centre, i s'ampliarà la Monacàlia Nen amb una desena d'activitats infantils.