El Consell Comarcal del Bages atorgarà 450.000 euros en microcrèdits a empreses de la comarca a interès 0 i a retornar en 4 anys. L'objectiu de la iniciativa, segons la consellera comarcal de Desenvolupament, Fina Rodríguez, és ampliar el teixit empresarial del Bages i obrir-lo cap a la innovació. Així, els microcrèdits aniran destinats a empreses de nova creació i a empreses ja consolidades que vulguin engegar un projecte d'expansió. En aquesta edició, el Consell Comarcal ha reforçat les bases per evitar els impagats que, en la darrera convocatòria del 2011, han suposat una morositat de 80.000 euros, ja que 8 de les 39 empreses que van aconseguir un microcrèdit tenen obert un expedient d'impagament.

L'èxit de la primera convocatòria de microcrèdits del Consell Comarcal del Bages ha propiciat una nova edició del programa. Enguany, la dotació econòmica s'ha rebaixat dels 600.000 als 450.000 euros, i s'han modificat les bases per adequar-los a l'objectiu principal del programa: afavorir la creació d'empreses i reactivar el teixit industrial i econòmic del Bages.

Així, s'han obert dues línies de microcrèdits. Una d'elles destinada a la creació d'empreses per a persones emprenedores que vulguin iniciar un projecte o que hagin iniciat l'activitat a partir de l'1 de gener del 2016. En aquest cas, el microcrèdit pot arribar fins al 60% de pressupost de la inversió inicial necessària, i amb un límit màxim de 15.000 euros.

L'altra línia dels microcrèdits està destinada a la reactivació i diversificació industrial del Bages per a empreses amb una plantilla inferior a 25 treballadors i amb un volum de negocis anual inferior a 2,5 MEUR. En aquest cas, el microcrèdit pot arribar al 40% del pressupost de la inversió inicial amb un límit de 20.000 euros.

Les empreses beneficiàries hauran de retornar, únicament i de manera íntegra, l'import prestat, sense interessos, en quotes mensuals i en un termini de quatre anys. El termini per accedir als microcrèdits s'iniciarà a finals de maig.

La consellera comarcal de Desenvolupament, Fina Rodríguez, ha explicat que l'ens ha reforçat les bases de convocatòria per evitar els impagaments. "Són uns diners públics i, per tant, hem de ser el màxim curosos i assegurar que el seu retorn sigui del 100%", ha dit.

Balanç de la primera convocatòria

La primera convocatòria de microcrèdits del Consell Comarcal va sortir l'any 2011 amb una dotació econòmica de 600.000 euros. En aquella ocasió, s'hi van presentar 134 projectes, dels quals 39 van obtenir l'ajut. Del total d'empreses, tres van acabar cessant i retornant els diners, i vuit tenen actualment obert un expedient per impagament i, en total, acumulen 80.000 euros de deute.