La Monacàlia de Navarcles ha reforçat en aquesta edició la seva aposta pels espais dedicats a la demostració d'oficis antics amb caire divulgatiu, i li ha sortit bé. Funcionen com a complement als espectacles teatralitzats que es van fent pels carrers del centre, i aquest cap de setmana no hi cabia ni una agulla.

L'afluència més massiva va ser la de diumenge al matí, tot i que la jornada de dissabte també va ser rodona, i tot plegat ha convertit aquesta edició en una de les més concorregudes, després dels discrets resultats de l'any passat per la pluja. Aquesta vegada, els espectacles teatrals presentaven pocs canvis, però van captar un nombrós públic que es movia per entre el centenar de parades repartides pel centre del poble.

La novetat és que enguany els visitants podien trobar més espais dedicats als oficis antics, amb la incorporació de l'activitat de la llana, que s'afegia a la del ferro i a la de la bugaderia, que ja hi havia l'any passat. Són espais ambientats d'època i en què s'expliquen els processos d'elaboració tal com eren abans.

A la plaça Sant Valentí hi havia forjadors i encunyadors que treballaven el ferro i el metall per fer eines, peces de decoració, o monedes; al carrer Ample unes veïnes rentaven roba en un safareig comunitari mentre unes altres ensenyaven a fer sabó; i a la part central del parc Marcel·lí Monrós s'esquilaven ovelles en un corral que es va muntar, mentre al costat hi havia cardadores, paraires, filadores i debanadores treballant la llana.

Els oficis artesans han anat guanyant espai a la Monacàlia, fins al punt que "s'han convertit en una de les potes de la fira" juntament amb els espectacles teatralitzats, apuntava ahir l'alcalde, Llorenç Ferrer. La idea de cara a properes edicions de la fira és anar ampliant i millorant aquesta aposta, "que es pot acabar d'arrodonir potenciant encara més el seu vessant didàctic i d'explicar al visitant què és allò que veu", apuntava Ferrer. Una opció, va dir, seria acompanyar aquests espais d'algun tipus d'interpretació, però sempre pensada "des d'un punt de vista pedagògic".

La Monacàlia d'enguany també ha potenciat el vessant gastronòmic amb un espai darrere l'Ajuntament on es rostia porc i s'ensenyava el procés d'elaboració de la carn, que després es podia degustar i fins i tot podia servir d'àpat. Dissabte es va coure una porcella sencera de 75 quilos, i es van elaborar uns 50 metres de botifarra cuita. Diumenge al migdia rostien una altra porcella, i calculaven que encara es vendria més botifarra i tall que el dia anterior.