L'Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada plantejarà per primer cop aquest any uns pressupostos participatius, i ho fa pensant en la seva perllongació al llarg de tot aquest mandat. La idea és distingir entre els sectors del Llobet, Nord i Costarodona, i per aquest ordre destinar 90.000 euros cada any a un d'ells, fins a sumar un total de 270.000 euros d'aquí al 2018.

L'opció de distingir entre sectors pretén "facilitar-nos administrativament la feina", explica el regidor de Participació Ciutadana de Sant Joan, Ramon Planell. Coincideixen amb els districtes electorals, que n'hi ha 4, però es deixarà de banda el sector del centre de la vila, tenint en compte que s'hi fan actuacions més sovint, i entenent "que potser no té tantes reclamacions".

Això permetrà destinar fins un màxim de 90.000 anuals a cada sector, amb la voluntat que siguin els veïns de cada un d'ells els que decideixin el nombre i el tipus de projectes on volen que s'inverteixi. Segons Planell, això inclou la possibilitat que sigui un únic projecte de 90.000 euros, o bé la suma de diverses propostes fins que s'assoleixi aquesta quantitat màxima, sempre tenint en compte les més votades i d'acord amb el que considerin els veïns de cada districte, que són els únics que votaran en cada cas.

El procés participatiu arrencarà amb un període de presentació de propostes per part dels veïns, a les quals se sumaran les que també es puguin posar sobre la taula per part de l'Ajuntament. S'agruparan per temàtiques i en sortirà un paquet (encara no se'n sap el nombre) que se sotmetrà a votació durant un període de temps.

Aquest procés es reproduirà cada any en cada un dels districtes, començant aquest 2016 pel sector del Llobet. La intenció és que durant el juny hi hagi la pluja de propostes, que es podran fer arribar mitjançant butlletes que se situaran en punts estratègics (com farmàcies o forns de pa), o bé a través de les xarxes socials. Si es pot, i coincidint amb les festes del barri, el 5 de juliol es farà una jornada central de votació, tot i que es podrà votar al llarg de tota una setmana per via telemàtica o bé de forma presencial a l'ajuntament (els termes s'han de detallar).

El projecte o projectes escollits es començaran a executar el 2016 i s'acabaran el 2017, justament l'any en què es reiniciarà el procés per al sector Nord. Aquesta fórmula de pressupostos participatius culminaria el 2018 amb el sector de Costarodona.