Fa gairebé set centúries que el van començar a aixecar, però el pont gòtic de Monistrol de Montserrat es manté en bona forma gràcies a les obres de rehabilitació que s'han enllestit fa poc més d'una setmana. La inauguració del rejoveniment d'aquesta joia arquitectònica del municipi es va convertir ahir en una festa per commemorar-ne la vigència com a infraestructura bàsica per unir tot el nucli urbà. La celebració, en la qual van participar entitats folklòriques, també va servir per silenciar el malestar veïnal provocat per la impossibilitat de desplaçar-se en cotxe a l'altre cantó del poble durant el mig any que han durat les obres.

Monistrol de Montserrat va celebrar ahir la rehabilitació del pont gòtic, un dels emblemes del patrimoni històric del municipi bagenc. La presència d'entitats culturals, i més de 200 persones, van donar un to popular a l'acte, que va treure pes als parlaments polítics.

Els vilatans van poder travessar el pont de punta a punta juntament amb els Gegants de Viserta, que van ballar des de l'altra banda-és la denominació de la trama urbana que queda al marge esquerre del riu Llobregat- fins al carrer Balmes. En el passeig inaugural, es va poder veure un pont més ample. Ara és d'11,32 metres d'amplada, quan abans en feia 7,95. Un dels elements que estaven més malmesos era la vorera, que feia mig metre i estava deteriorada. L'espai per a vianants, ara, és d'1,6 metres per banda, i els carrils per als vehicles també són més amples. Els treballs no només han servit per millorar-ne la seguretat i la mobilitat, sinó també per preservar els elements històrics amb el sanejament de tota l'estructura gòtica amb un tractament per restaurar els arcs originals i aconseguir que la part antiga es vegi com nova. Les obres han tingut un cost d'1,2 milions, que ha pagat la Diputació de Barcelona.

L'alcalde, Joan Miguel, va dir que se sentia orgullós de les tasques de millora, i en el seu discurs es va dirigir als veïns crítics amb les obres per haver de fer set quilòmetres en cotxe (a través de la BP-1121, la C-58 i la C-55) per anar a l'altre cantó de Monistrol. "Entenc que ha causat molèsties, però, finalment, ha servit per a la millora de la mobilitat de tots els habitants. Era un projecte que feia molta falta al municipi", va explicar. També hi van ser presents el diputat provincial Jordi Fàbrega i el president del Consell Comarcal del Bages, Agustí Comes.