Les populars vaquetes de la Festa Major de Santpedor tornen a estar en discussió arran de dues iniciatives que els grups de l´oposició han llançat a l´arena pública en els últims dies per reobrir un debat cíclic al municipi. Progrés Municipal (vinculat al PSC) planteja convocar una assemblea que permeti contrastar el grau d´acceptació popular d´aquesta tradició importada al municipi a final dels anys 70 i decidir si cal introduir-hi canvis, i Convergència ha vist de bon grat la iniciativa i valora sotmetre a una consulta aquesta pràctica.

Tots dos grups reconeixen que l´espectacle té popularitat i no aposten suprimir-lo del programa, però suggereixen que caldria comprovar si la majoria del municipi l´aprova. No obstant això, el govern municipal d´ERC, que governa amb majoria absoluta, no vol obrir la capsa dels trons i ha tancat la porta a un debat que ja va aixecar polseguera en el primer mandat dels republicans.

La idea inicial de debatre si cal revisar les vaquetes la va formular la portaveu de Progrés Municipal (PM), Fina Rodríguez, en l´últim ple, en què es va aprovar demanar l´autorització rutinària a la Generalitat per celebrar-les a la festa major d´aquest any, l´11 i el 12 de juny. Van votar a favor de la petició els vuit regidors d´ERC i els tres de CiU. Els dos de PM es van abstenir, i Rodríguez ho va argumentar perquè «és una tradició molt nostra, però tot evoluciona i seria bo reflexionar a nivell municipal sobre els correbous». Després va matisar que «això no vol dir que s´hagi de canviar res ni que el nostre partit hi estigui en contra», ja que «sabem que els animals aquí no pateixen».

L´altre grup a l´oposició, CiU, veu de bon ull la proposta i fins i tot va més enllà. La número dos, la regidora Montse Claret, reconeixia a Ràdio Santpedor que «és un tema que a Convergència hem debatut bastant» perquè «és cert que l´animal no pateix aquí, però sí que és com una burla». Per això avança que en reunions del partit «vam proposar fer un tipus de consulta», tot i que no ho han madurat encara. La regidora és conscient que és un tema delicat, ja que «és una activitat molt arrelada», però afegeix que «acaba sent un debat entre el que seria adequat i el que és popular, i no sobraria demanar-ho».

El govern d´ERC es desmarca de les propostes. El regidor de Medi Ambient, Josep Illa, subratlla que «l´important és que hi hagi garanties que a l´animal se´l tracta bé, no només durant la festa sinó al llarg de tot el cicle de transport» i assegura que «aquestes garanties hi són, a Santpedor». El debat plantejat per la oposició és un tema que va sorprendre l´equip de govern i que, segons Illa, «pot esperar». Tot i això, el regidor republicà apunta que «es podrien plantejar més activitats, seria bo perquè la gent en tingués més per triar i així copsaríem si la gent va a les vaquetes per interès real o perquè no hi ha altres activitats