Fer un front comú que garanteixi la protecció del parc de l'Agulla i blindar definitivament aquest àmbit d'intents d'especulació urbanística que atemptin contra el seu valor mediambiental, en clara referència a la proposta del Portal de l'Agulla. Amb aquests objectius, el col·lectiu Meandre i la Federació d'Associacions de Veïns de Manresa (FAVM) fan una crida a entitats de la comarca a sumar-se a una campanya per actualitzar la declaració de l'Agulla del 2013 i instar les administracions a desenvolupar aquell manifest.

Aquesta iniciativa "ja ve de fa un temps", segons ha explicat el president de Meandre, Ignasi Cebrián, però la proposta del Portal de l'Agulla que s'ha entrat a l'Ajuntament de Sant Fruitós i que preveu la construcció d'un hotel, una gasolinera i un restaurant a tocar del parc, ha accelerat la posada en marxa de la campanya. Membres de Meandre i de la FAVM la van presentar ahir a Manresa davant d'una quarantena de persones, entre les quals hi havia regidors de l'Ajuntament de Manresa i també alguns regidors de l'oposició de Sant Fruitós, a banda de representants d'entitats.

En l'acte d'ahir es va fer una crida a entitats i associacions a sumar-se a la campanya, i a col·laborar en el nou redactat, que actualitzarà i posarà al dia la Declaració de l'Agulla del 2003, on s'expressava la voluntat de fer d'aquest parc un espai d'interès supramunicipal i preservar els valors naturals i cívics del seu entorn. Qui va impulsar aquella declaració va ser la delegació del Bages Berguedà del Col·legi d'Arquitectes, i la van signar 15 entitats. L'objectiu és "que hi torni a haver les del 2003 i les que hagin sorgit des d'aleshores, entre elles Meandre", va expressar ahir un dels seus vocals, Jaume Torras.

Propostes fins al maig

Tècnics de Meandre ja han començat a treballar en la redacció d'un esborrany del nou text, però la voluntat és que d'aquí a final de maig les entitats que ho vulguin facin les seves aportacions de cara a un nou text definitiu.

L'esborrany que hi ha sobre la taula pretén actualitzar el text de fa 13 anys, però mantenint la seva essència, "i aconseguir que acabi sent un parc del Pla de Bages i no de Manresa", va dir Torras. Al seu torn, Ignasi Cebrián va dir que alguns dels punts que contenia el text del 2003 "s'han superat" per l'aprovació del Pla Parcial Territorial de les Comarques Centrals i pel Pla Director del Pla de Bages. A més, des d'aleshores s'ha creat el Consorci de l'Agulla, que ha de vetllar per la preservació del parc, i fa un parell d'anys que s'ha reactivat el projecte d'adequació i usos. Tanmateix, va dir que encara hi ha feina per fer, i va instar els polítics (especialment el Consorci) a treballar-hi.

Cebrián va dir que l'espai on es vol desenvolupar el Portal de l'Agulla "és una zona sensible i que cal tenir en compte com a corredor biològic, i on no es pot concebre una construcció com aquesta".