Com neix un estat? Aquesta és la pregunta que intentarà respondre enguany el programa de debat i reflexió Diàlegs pel futur, que en aquesta edició tindrà lloc el dia 11 de maig i es trasllada a la Plana de l'Om per esquivar els problemes acústics de la sala gran del Casino, on s'havia celebrat fins ara.

En ple debat sobre el procés independentista català, els organitzadors de Diàlegs (Regió7, FUB-UManresa, UOC i Ajuntament) han volgut enfocar el tema de la construcció d'estats des de la perspectiva de com s'han constituït els que han aparegut a Europa després de la caiguda del teló d'acer. Lluny de voler reproduir el debat habitual entre independentistes i unionistes, la jornada portarà experts que explicaran com es van desenvolupar els processos a Eslovènia, Txèquia, Eslovàquia o les repúbliques bàltiques.

El ponent inicial, que farà la única intervenció formal d'una jornada que es caracteritza per les intervencions dialogades, serà Bojan Brezigar, membre de la minoria eslovena de la ciutat italiana de Trieste i profund coneixedor del procés eslovè. Periodista de professió i llicenciat en ciències polítiques, Brezigar va ser el portaveu del ministeri d'Exteriors d'Eslovènia durant la presidència eslovena de la UE, el 2008.

Ha estat director del diari de la minoria eslovena a Itàlia, Primorski dnevnik, membre de la junta de l'Associació Europea de Diaris en Llengües Minoritàries (MIDAS), president de l'Associació Europea de Llengües Minoritàries i consultor de la Comissió Europea i del Consell d'Europa. Ha estat parlamentari regional de Friuli Venezia-Giulia. Parla cinc llengües i farà la seva intervenció en castellà.