Des dels horts del Poal, situat a l'est del municipi, fins a la falda de Collbaix, a l'oest, passant pels espais més destacats del nucli urbà, com les antigues fàbriques tèxtils o el mas Vilatorrada. És la proposta que Sant Joan ha posat en marxa per connectar i mostrar els seus atractius: una ruta pensada per fer amb bicicleta tot terreny, que vol ensenyar tres escenaris: el Sant Joan rural (zona de Joncadella i Sant Martí), el boscós (sota Collbaix) i l'urbà. Ja és practicable, però la posada en marxa oficial es farà per la festa major.

Es tracta d'un circuit que ha dissenyat l'empresa GuiesBtt.cat aprofitant sempre recorreguts existents fins a una longitud total de 26 quilòmetres. És planera (un desnivell acumulat de 338 metres), ja que està pensada molt especialment per a un públic familiar. No amb un caire esportiu, sinó com un traçat de lleure i descoberta.

L'itinerari dóna molt protagonisme a l'entorn natural del terme municipal, però també passa pels punts més destacats del nucli (plaça de l'Església, antigues fàbriques tèxtils, Escola de Música, Mas Llobet, mas Vilatorrada...). Per l'àrea més allunyada de la trama urbana, el circuit permet la descoberta del riu Cardener, els horts del Poal, les antigues tines de vinya, el torrent Fondo, les Torres de Bages, Joncadella, Sant Martí de Torroella i la falda de Collbaix, entre d'altres. Per la festa major s'organitzarà una pedalada popular per posar-la al descobert.

El regidor de Turisme de l'Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada, Eduard Mata, ha explicat que amb iniciatives com aquesta ruta es vol promoure que "sapiguem identificar els elements d'interès turístic del nostre municipi i els posem en valor". Mata ha subratllat que "és la primera vegada que es dibuixa un circuit de BTT des d'un punt de vista lúdic i de lleure i ara es completa la feina iniciada amb la identificació de les rutes a peu d'aigua i secà".

L'Ajuntament treballa amb el Pla Director de Turisme de Sant Joan que, entre d'altres actuacions, estudiarà la manera de senyalitzar de manera homogènia i atractiva les rutes a peu i el nou itinerari en bicicleta.