La Comissió d'Urbanisme de la Catalunya Central ha donat aquest dijous el vistiplau a l'avanç del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Súria (Bages). El document, segons ha detallat Agustí Serra, director general d'Urbanisme, "racionalitza" les perspectives de creixement de població i les "adapta a la realitat del municipi i del país". Les normes actuals, que daten del 2003, preveien un creixement de població de fins a 13.500 habitants -actualment hi ha 5.927 veïns- i el nou document preveu un creixement de només 600 habitants. A més, el nou POUM és que estableix un marc urbanístic per regular l'activitat minera que hi ha a la població. Serra ha detallat que l'any 2003 la minera estava en decadència i es va elaborar un planejament "pensant amb una perspectiva de tancament de les mines i, per tant, una transformació del sòl industrial".

L'actual ordenació urbanística de Súria data del 2003 i el director general d'Urbanisme, Agustí Serra, ha explicat que es va pensar en un moment en què l'activitat econòmica principal del municipi, la mineria, es trobava en una situació de "decadència important". De fet, la mineria encara es trobava en mans d'una empresa de l'Estat -posteriorment va passar a ser una concessió d'Iberpotash- i el document plantejava una perspectiva de tancament de les mines i de "transformació del sòl industrial en ordinari", segons ha detallat aquest dijous Serra.

D'altra banda, les normes subsidiàries de planejament del 2003 també feien unes previsions de creixement molt importants i preveien donar cabuda a una població de fins a 13.500 habitants, més del doble dels veïns actuals. En aquest sentit, Serra ha dit que la tendència dels darrers anys ha estat una lleugera pèrdua de població a Súria, motiu pel qual el nou POUM "racionalitza i adapta les necessitats de creixement a la realitat del municipi i del país". Així doncs, el document estableix que hi pot haver un creixement de fins un màxim de 600 habitants amb la construcció d'uns 200 habitatges.

A més, desclassifica tots els sectors que es troben en sòls amb pendents superior al 20% i aquells molt allunyats del nucli urbà.

Pel que fa als àmbits situats davant del riu Cardener i les hortes, el document proposa reduir al mínim possible els nous desenvolupaments. Bona part d'aquests terrenys es troben en una zona inundable i diferents estudis geològics recomanen minimitzar les possibles construccions.

Encaix de la mineria

Súria acull part de les instal·lacions de mineria potàssica del Bages des del segle XIX, actualment explotades per l'empresa Iberpotash. El nou POUM estableix que el planejament municipal recollirà les determinacions que faci en aquest sentit el Pla director urbanístic (PDU) de la mineria del Bages, actualment en redacció per part del Departament de Territori i Sostenibilitat i que és d'un rang superior al POUM. A més, Serra ha explicat que el nou document també inclourà totes les modificacions del planejament actual que s'han fet en l'últim any i mig per poder desenvolupar diferents activitats relacionades amb la mineria.