Nou mesos de feina altruista i una detallada observació de les imatges que li proporcionaven han permès Felip Aguilar, veí d'Avinyó, crear una fidel reproducció a escala de l'emblemàtica Torre del Soldats. Construcció que va formar part de la xarxa de telegrafia òptica creada el segle XIX i que és un dels pocs exemples que se'n conserva a la Catalunya Central.

Aquesta rèplica d'1,7o metres és (tal com ja va avançar Regió7 en l'edició de dimarts) la peça central de la nova part expositiva que s'ha afegit al centre de difusió de la batalla dels Matiners i les Guerres Carlines, i ahir es va posar al descobert i va ser presentada a la ciutadania. La maqueta reprodueix parcialment algunes parts que ara no existeixen i permet mostrar de manera molt gràfica i didàctica quin era el mecanisme que permetia trametre els missatges, en aquest cas cap a les torres situades a Artés, pel sud, i Sant Feliu Sasserra, pel nord.

La Torre dels Soldats d'Avinyó és del 1852, va ser un element clau de l'exèrcit liberal per lluitar contra els carlins. De la torre, en sobresortia un pal on hi havia instal·lat el telègraf: un sistema de barres i boles que, segons com es col·locaven, significaven un número o una lletra, i es podien elaborar fins a un total de 24 símbols. Es tractava de transmetre els símbols d'una torre a una altra, on sempre hi havia un equip de quatre persones a l'aguait de les ordres. Aquesta part es completa amb panells explicatius sobre els orígens de la telegrafia òptica. La maqueta i la nova part expositiva és la principal novetat de l'edició d'enguany de la Fira dels Matiners, basada en la batalla que hi va haver al municipi el 1848, que tindrà lloc el diumenge 8 de maig.