Convergència de Balsareny ha posat de manifest la seva inquietud per com quedaran en el futur diferents instal·lacions vinculades a l'explotació de la potassa en aquest municipi, sobretot davant l'escenari que en un termini màxim de tres anys l'empresa Iberpotash preveu finalitzar l'activitat extractiva en aquest front, vinculat al de Sallent.

Entre altres qüestions, demana que s'aclareixi quin manteniment serà necessari per a l'antic runam de Vilafruns, que des del 2010 està cobert sota una cap de material aïllant i terra vegetal, i qui farà el control en el futur del pou d'accés a la mina en aquest mateix sector.

El grup municipal de CDC -que és a l'oposició a l'Ajuntament- ha plantejat aquests interrogants en les al·legacions que ha presentat al Pla Director Urbanístic de l'activitat minera al Bages, del qual la Generalitat va exposar les línies generals a final del març passat i va obrir un període d'aportacions.

En aquest sentit, la formació nacionalista expressa que, un cop fet el recobriment de l'antic dipòsit salí, ara fa sis anys, el Pla Director Urbanístic "no descriu si és necessari o no el manteniment d'aquesta restauració un cop quedi exhaurit el període de garantia del constructor, de la mateixa manera que si requereix o no controls de seguiment". Per aquest motiu, la formació demana que "hauria de quedar clara la necessitat o no de fer-ne manteniment, de quin tipus i qui en serà el responsable", i reclama el mateix per als controls que se'n fan periòdicament.

De fet, en la mateixa al·legació es fa referència que el document presentat per la Generalitat descriu que l'antic dipòsit, d'unes 13 hectàrees, "fruit d'un acord entre l'Agència Catalana de l'Aigua i l'empresa es troba plenament restaurat", que actualment se n'està fent el seguiment i que "no s'hi ha de portar a terme cap tasca, més enllà de les de manteniment i control que ja s'hi estan produint".

Ara bé, el grup municipal de Convergència es qüestiona en el seu escrit si es pot obrir la porta a la possibilitat "d'eliminar definitivament aquest dipòsit", de la mateixa manera que es planteja "amb altres municipis veïns, Sallent i Súria", on hi ha plans per anar-los fent desaparèixer mitjançant l'explotació de la sal que contenen per comercialitzar-la.

El recobriment del runam amb làmines de materials aïllants es va materialitzar entre els anys 2009 i 2010. A la pràctica recollia una proposta que havia presentat el 2006 la plataforma Montsalat i l'enginyeria manresana Grup Solucions. Des d'aleshores, el material acumulat en aquest antic dipòsit no entra en contacte amb l'aigua de la pluja -es recull mitjançant canalitzacions- i, per tant, no hi ha dissolució de les sals acumulades.

La preocupació de CDC de Balsareny va, però, més enllà de l'antic runam. En el mateix recull d'al·legacions també plantegen que "el pla de tancament compassat i progressiu de l'activitat extractiva de Balsareny-Sallent deixa en actiu l'accés dels treballadors a la mina pel pou situat a l'àmbit de Vilafruns, però no queda descrita la responsabilitat de l'empresa amb l'administració sobre l'accés o ús d'aquest en el futur". Per aquest motiu, remarquen, "creiem que s'haurien de definir les responsabilitats en les subsidències del terreny, el manteniment de les instal·lacions i del mateix runam on l'empresa hauria d'adquirir algún compromís al respecte".

D'altra banda, la formació s'ha mostrat crítica amb el que qualifica de "passivitat del govern de Balsareny" a l'hora d'"avaluar i formular al·legacions" a aquest pla director urbanístic".