L'Ajuntament de Navàs ha acollit l'acte de signatura de la donació a l'Arxiu Municipal dels fons documentals Jaume Soler i Daniel i Anna Soler i Daniel, dos mestres del municipi que van aplicar mètodes d'ensenyament innovadors. La donació l'han feta efectiva Justa, Elisa i Pilar Soler i Reverté, filles i nebodes, respectivament, de Jaume i Anna Soler i Daniel.

Segons el consistori navassenc, aquests fons documentals "tenen un gran interès per al municipi de Navàs i per a l'ensenyament al nostre país en general, ja que pertanyen a dos reconeguts mestres que en el seu moment, especialment durant la Segona República, van aplicar mètodes innovadors en matèria d'ensenyament". A banda de la documentació de caràcter professional, els dos fons conserven també correspondència personal, algun plec de postals, documentació de generacions anteriors i alguns àlbums personals.

Jaume Soler Daniel, pare de les donants, que ja treballava a les escoles nacionals del poble, va ser el director de l'escola del Patronat Sant Jordi, un centre masculí que va obrir el curs 1930-1931 i que utilitzava mètodes pedagògics avançats. Anna Soler Daniel, tieta de les donants, va exercir de mestra a Navàs en la mateixa època però en l'àmbit femení, tot i que es conserva documentació de tota la seva trajectòria com a docent, que va iniciar el 1907 a Gósol.

Malgrat disposar de diversos fons privats, aquesta és la primera donació de documents que rep l'Arxiu Municipal de Navàs. Amb aquest acte, vol iniciar la recuperació i la conservació del patrimoni documental del municipi a través de les donacions de fons que puguin fer els particulars i les entitats i associacions del poble.