El que era una hipòtesi històrica presumible, ara té una constatació numèrica. El Bages és el gran territori català de l´arquitectura de pedra seca. Un portal a Internet creat fa cinc anys pel departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat per promoure un inventari de les barraques construïdes amb aquest sistema per tot el territori català posa de manifest que, a dia d´avui, el Bages és la comarca que en té el nombre més elevat d´identificades i descrites.

En aquests moments, la xifra que hi té inventariada en aquest portal és de 2.365 construccions de les aproximadament 13.000 registrades a tot Catalunya (gairebé el 20%). El Moianès és la cinquena, amb un total de 953, i en aquesta comarca hi ha el segon municipi de Catalunya que té més edificacions en pedra seca, un total de 665, només superat pel Pla de Santa Maria.

El portal, batejat amb el nom de La Wikipedra, és una aplicació web interactiva que permet als ciutadans introduir informació sobre les barraques o cabanes de pedra existents al territori. Aquest patrimoni, herència del passat agrícola de la majoria de comarques catalanes, està recollit en els catàlegs del paisatge com un actiu a estudiar i protegir.

El web, desenvolupat per l´Observatori del Paisatge amb la col·laboració de l´associació Drac Verd de Sitges (Garraf), facilita la seva localització i catalogació, La Wikipedra s´estructura en fitxes que es poden cercar per tipus de paisatge, per comarca, municipi o codi de la construcció. Cadascuna d´elles s´il·lustra amb fotografies, descripció arquitectònica de la cabana, estat de conservació i localització sobre la base cartogràfica.

El web també permet saber la densitat de barraques que hi ha inventariades per municipi o per paisatge. Es nodreix de les dades que els ciutadans interessats i les nombroses entitats locals que es dediquen a la divulgació i restauració d´aquest patrimoni van introduïnt sobre les barraques o cabanes en pedra seca. Aquesta informació és verificada per l´associació Drac Verd de Sitges, dedicada, des de fa més d´una dècada, a l´inventari i la divulgació d´aquest patrimoni.

En el cas del Bages, destaca també la densitat d´edificacions en pedra seca que hi ha referenciades fins ara a Manresa, amb un total de 347. A més, hi ha nou municipis més de la comarca on fins ara ja s´hi supera el centenar. Són Artés, Avinyó, el Pont, Talamanca, Sant Fruitós, Sant Salvador, Fonollosa, Castellfollit del Boix i Súria.

Les barraques que es troben soles, sense que estiguin annexes a un mur o marge, representen el 65% de la tipologia d´aquestes edificacions, seguides de les que alguna de les seves parets també forma part d´un mur o marge, amb un 27%. Les formes més habituals són la circular (37%) i la rectangular (23%).