El ball de gitanes ha celebrat aquest diumenge els 25 anys des de la seva recuperació com a dansa popular, i ha registrat un rècord de dansaires, amb més de 320 persones de 14 colles diferents ballant el xotis, la catxutxa, la jota o recorrent la plaça de la població al galop engrescant tots els espectadors.

El ball de gitanes d'enguany ha tingut una significació especial. Feia 25 anys que es recuperava i que se celebra de forma continuada. El 1992, coincidint amb la festa major, quatre colles del poble van tornar a ballar les danses que el 1907 van introduir els picapedrers de Calders que treballaven en la construcció del ferrocarril.

Eren El Niu, els Geganters, els Antic Dansaires i l´Esbart. A partir d´aleshores va anar agafant embranzida i ja s´ha convertit en una cita ineludible del calendari no tan sols a Sant Vicenç, sinó també a la comarca.

Ahir aquells pioners que es van proposar recuperar les danses fa 25 anys i que les han convertit en un dels signes d´identitat de Sant Vicenç van rebre un homenatge de l´organització i els assistents. Alguns d´ells van encapçalar l´anomenat passeig de Caldes, abans del galop d´entrada de tots els dansaires a la plaça.

Després hi va haver la coronació de la núvia del ball de gitanes d´enguany. Júlia Fernández va cedir el seu testimoni a Clàudia Arroyo.

Posteriorment va arribar el moment desitjat tant pels dansaires com pels espectadors que omplien la plaça.

Hi va haver el galop de coronació i els entremesos de gitanes, amb el xotis, la catxutxa, la contradansa, la jota, el vals-jota i el galop final, un dels moments àlgids de la festa durant el qual els dansaires de la gitana conviden el públic a ballar.