El ball de gitanes és la festa més sentida a Sant Vicenç de Castellet. Ahir va tornar a quedar demostrat. Va celebrar els 25 anys des de la seva recuperació com a dansa popular, i va registrar un rècord de dansaires, amb més de 320 persones de 14 colles diferents ballant el xotis, la catxutxa, la jota o recorrent la plaça de la població al galop, engrescant tots els espectadors. L'entusiasme del final de festa va provocar que saltessin els ploms. Literalment.

El ball de gitanes d'ahir va tenir una significació especial. Feia 25 anys que s'havia recuperat i que se celebrava de forma continuada. El 1992, coincidint amb la festa major, quatre colles del poble van tornar a ballar les danses que el 1907 van introduir els picapedrers de Caldes que treballaven en la construcció del ferrocarril. Eren El Niu, els Geganters, els Antic Dansaires i l'Esbart. A partir d'aleshores va anar agafant embranzida i ja s'ha convertit en una cita ineludible, no tan sols a Sant Vicenç, sinó també a la comarca.

Ahir aquells pioners que es van proposar recuperar les danses fa 25 anys i que les han convertit en un dels signes d'identitat de Sant Vicenç van rebre un homenatge de l'organització i els assistents. Alguns d'ells van encapçalar l'anomenat passeig de Caldes, abans del galop d'entrada de tots els dansaires a la plaça.

Prèviament van aparèixer a la plaça els gegants de Sant Vicenç, el Marià i la Paula. La geganta estrenava pentinat. Després hi va haver la coronació de la núvia del ball de gitanes d'enguany. Júlia Fernández va cedir el seu testimoni a Clàudia Arroyo.

Posteriorment va arribar el moment desitjat tant pels dansaires com pels espectadors que omplien la plaça. Hi va haver el galop de coronació i els entremesos de gitanes, amb el xotis, la catxutxa, la contradansa, la jota, el vals-jota i el galop final, un dels moments àlgids de la festa durant el qual els dansaires de les gitanes conviden el públic a sortir a ballar.

La diputada al Parlament de Catalunya per Junts pel Sí de Sant Vicenç de Castellet, Adriana Delgado, es va mantenir fidel a la tradició i va prendre part al ball de gitanes (imatge). Va començar-hi a participar amb la colla El Niu, amb la coral i ara ho fa amb la colla catalana, que recupera el nom de la de Caldes que va ballar al poble el 1907. També hi pren part l'alcalde de la població, Joan Torres, i la primera tinent d'alcalde de Manresa, Mireia Estefanell.