L´ajuntament de Santpedor destinarà els 500.000 euros concedits per la Diputació de Barcelona a la rehabilitació i recuperació de l´antiga fàbrica de Cal Clarassó amb l´objectiu de convertir-la en un nou equipament municipal. El conjunt de l´edifici va ser adquirit per l´ajuntament a partir d´un acord de cessió de la titularitat que va finalitzar l´any 2014.

L´edifici, situat al barri antic, ocupa una posició privilegiada, a tocar de l´antiga muralla i al costat d´un de les seves portes d´entrada, el Portal de Sant Francesc. Actualment l´edifici està desocupat. El seu estat de conservació va comportar que l´ajuntament iniciés, fa dos anys, un ordre d´execució d´actuacions encaminades a garantir les condicions de seguretat de l´edifici, fruit de la qual en va sortir la proposta de realitzar una cessió anticipada de l´equipament a partir d´un conveni amb la propietat. L´actuació va consistir en l´enderroc del sector més malmès i la consolidació per un import de 50.000 euros.

L´ajuntament podrà portar a terme finalment la recuperació de l´antiga fàbrica tèxtil de Cal Clarassó per donar-li un ús públic que, segons els plans inicials, preveuen el trasllat de la llar d´avis de Ca L´Arola -actualment situada a la plaça Gran- i la posada en marxa d´un viver d´empreses. Amb el POUM aprovat el juliol del 2013, l´edifici queda englobat dins d´un sector de planejament i està qualificat d´equipament.

Segons ha explicat l´alcalde, Xavier Codina, «la intenció es poder començar a executar una part de la inversió total ja durant l´any vinent, en funció de com evolucioni la redacció del projecte i la tramitació posterior. Amb tot, Cal Clarassó serà el nou equipament municipal que Santpedor guanyarà abans de finalitzar aquest mandat».

L´edifici de l´antiga fàbrica compta amb dues plantes, de 435 metres quadrats cadascuna. Les parets exteriors són l´element més característic i amb més valor arquitectònic de l´edifici que es preveu conservar. També es mantindran altes elements d´elevat valor patrimonial del conjunt de l´edifici, com ara la xemeneia rodona, el pou i una petita capella, d´uns 24 metres quadrats. Tots tres elements però, s´hauran de restaurar per tal que es puguin utilitzar. Al conjunt del recinte hi havia altres construccions industrials que es van enderrocar i buidar.