El govern de CiU a Sant Vicenç de Castellet vol que siguin els veïns afectats els qui decideixin si s'ha de canviar o no el nom de tres carrers del poble vinculats al règim franquista. Així ho ha aprovat amb una moció en el darrer ple, que es contraposava a la que havien presentat ERC i ICV, a l'oposició, en què plantejaven la retirada d'ofici d'aquests noms i fer una consulta després per triar els nous.

CiU en va tenir prou amb la majoria de 8 regidors per tirar endavant la seva proposta, mentre que els 3 d'ERC i el d'ICV van quedar sols defensant l'altra. El socialista Joaquim Casajoana, també a l'oposició, es va abstenir en les dues votacions.

Com ja va avançar aquest diari el 21 de maig, les propostes de canvi afecten els carrers Bisbe Joan Perelló, Mossèn Joan Orriols i Mestre Antoni Aubert Galí, tenint en compte que són tres noms de personatges amb reminiscències franquistes. En la seva moció, ERC i ICV defensaven la retirada de les plaques pel "deute moral" amb tots aquells que van patir la repressió del règim, i també ba-sant-se en la normativa vigent de l'IEC i de la Llei del Memorial Democràtic, entenent que la presència d'aquests noms hi entren en contradicció. Per tot plegat, l'eliminació "s'ha de fer d'ofici perquè és una qüestió de voluntat política", sosté la portaveu d'ERC, Adriana Delgado, que troba "incomprensible" que una decisió com aquesta "es vulgui posar a votació".

CiU es basa "en l'històric"

L'alcalde, Joan Torres, assegura que el seu partit comparteix la voluntat de canviar aquests noms, però "creiem que no podem tirar pel dret, i per això volem escoltar l'opinió dels ciutadans" de tres carrers on viuen prop de 600 veïns.

"Estem d'acord en el contingut, però no en el procediment, apuntava en la mateixa línia el portaveu dels convergents, Dani Mauriz. Sosté que la consulta "és el més adequat", atenent-se "a un històric de circumstàncies" que s'han donat a Sant Vicenç i que així ho aconsellen. Es refereix al canvi de noms "de prop de 40 carrers" que el govern unitari de CiU, ERC i PSC va fer l'any 81 "amb connotacions franquistes encara més evidents, però que va deixar igual aquests tres". L'altre moment se situa l'any 2009, quan un veí va entrar una instància a l'Ajuntament demanant el canvi de nom del carrer Bisbe Perelló. Aleshores governava en minoria una coalició de CiU i ERC, que van convocar els veïns del carrer per proposar-los el canvi, i, segons Mauriz "s'hi van mostrar enèrgicament en contra".

En relació amb els fets del 2009, ERC sosté que en aquella reunió només hi havia una part dels veïns, i la decisió es va arxivar sense votar. A més, "amb la perspectiva del temps i en un moment en què volem construir la nova República, creiem que s'ha de portar a terme aquest canvi amb fermesa", sosté Delgado. Davant de possibles reticències al canvi per por de complicacions administratives o burocràtiques, Delgado diu que "mai no deixaríem els veïns de costat", i que s'han canviat noms de carrers sense problema perquè es pot fer de forma "pausada i calendaritzada".

CiU estudiarà ara els termes en què es vol fer aquest procés participatiu, que en principi voldria convocar abans de final d'any. ERC, d'altra banda, lamenta la decisió de CiU de rebutjar la seva moció i de contrarestar-la amb una altra "que ens vam trobar sobre la taula just abans del ple, i sense cap petició de fer esmenes a la nostra o mirar d'elaborar-ne una de comuna", apuntava Delgado. La intenció dels republicans és "fer campanya proactiva perquè aquests noms se substitueixin, per dignitat i justícia".