L'Ajuntament de Santpedor podrà desencallar, finalment, la rehabilitació de l'antiga fàbrica de Cal Clarassó per convertir-la en un equipament municipal. La Diputació de Barcelona li ha concedit 500.000 euros per al període 2016-2019 per invertir en aquestes obres, que preveu començar a executar l'any que ve.

El conjunt d'aquest edifici va ser adquirit per l'Ajuntament a partir d'un acord de cessió anticipada de la titularitat amb els propietaris de la finca, que ja va permetre fer-hi unes primeres intervencions, bàsicament de consolidació. Ara es procedirà a una reforma integral del conjunt, "amb la intenció de poder-ne començar a executar una part durant l'any vinent, en funció de com evolucioni la redacció del projecte i la tramitació posterior", segons ha explicat l'alcalde, Xavier Codina. En tot cas, "Cal Clarassó serà un equipament municipal que Santpedor guanyarà abans de finalitzar aquest mandat".

L'Ajuntament vol recuperar aquesta antiga fàbrica tèxtil per donar-li un ús públic, amb la intenció inicial de traslladar-hi la llar d'avis de Ca l'Arola (ara és situada a la plaça Gran) i la posada en marxa d'un viver d'empreses. El sector és qualificat com a zona d'equipament, segons consta en el POUM que l'Ajuntament va aprovar el juliol de l'any passat.

La cessió anticipada que l'Ajuntament va negociar amb els propietaris va permetre fer unes primeres actuacions a l'edifici, bàsicament concentrades a enderrocar o reparar les parts més deteriorades i que necessitaven una intervenció d'urgència per garantir-hi la seguretat. Van afectar sobretot cornises i sostres, i tot plegat va tenir un cost aproximat de 50.000 euros.

L'antiga fàbrica de Cal Clarassó es troba situada en ple nucli antic, a tocar de l'antiga muralla i al costat d'una de les portes d'entrada, el portal de Sant Francesc. L'edifici té dues plantes, de 435 metres quadrats cadascuna, i amb la reforma es conservaran les parets exteriors, que és el seu element més característic. També es mantindran la xemeneia rodona, el pou i una petita capella, d'uns 24 metres quadrats. De tota manera, tots aquests elements s'hauran de restaurar.