La Cooperativa UMAC de Fals ha estat el pal de paller del desenvolupament econòmic i social d'aquest nucli de Fonollosa, que ahir es va bolcar en els actes de commemoració dels seus 5o anys. També hi van ser presents el conseller d'Economia i Coneixement, Jordi Baiget, l'alcalde, Eloi Hernàndez, el diputat i exalcalde David Bonvehí, i altres autoritats del poble i municipis veïns, a banda d'una àmplia representació dels socis i expresidents de l'entitat.

La UMAC va néixer per mitjà d'una trentena de socis l'any 1966 per mirar de donar sortida, tots junts, a les dificultats econòmiques que implicava fer de pagès cadascú pel seu cantó. Van començar compartint i oferint serveis de maquinària, i fruit d'aquesta col·laboració avui té pràcticament el doble de socis, i continua sent un puntal per als veïns del poble, que han manllevat l'esperit associatiu de la cooperativa per aplicar-lo en altres aspectes del seu dia a dia. "Sumar esforços i vèncer reptes està en l'ADN de la gent de Fals", explicava l'alcalde, Eloi Hernàndez, en els parlaments d'ahir, i apuntava que "aquí sempre hi ha hagut voluntat d'unió i defensa d'un mateix objectiu de poble".

En aquest mateix sentit es va expressar l'actual president de la cooperativa, Ramon Fàbrega, tot recordant com "el sistema associatiu està actualment molt arrelat en diversos àmbits en aquest poble, l'Associació Cultural i Recreativa de Fals, i el Pessebre Vivent en són un bon exemple". Fàbrega va fer un breu repàs de la trajectòria de la cooperativa i va destacar "la col·laboració" que manté amb els veïns "en els camps social i cultural i en la formació de nous pagesos amb un sistema de pràctiques de les escoles agràries". Finalment, i aprofitant la presència del conseller Baiget, va demanar al govern "que ens tingui en compte i que defensi el sector agrari per no quedar en desavantatge respecte als nostres veïns europeus".

Baiget va recollir les paraules del president i va assegurar que "tindreu el Govern al vostre costat" en la defensa de la cooperativa "com una oportunitat per a qui es vulgui quedar a viure aquí". El conseller va explicar que a Catalunya hi ha 11.000 cooperatives, sobretot agràries, que donen feina a 15.000 persones, "i vosaltres teniu sort, perquè moltes que van néixer en aquella època, ara no hi són".

La commemoració d'ahir va començar amb una missa, i va continuar amb un aperitiu i un dinar popular. A més, es va fer una visita a la finca la Torre, que és l'epicentre de l'activitat de la cooperativa. Als actes també hi van ser presents membres del Celler Cooperatiu de Salelles, que van fer entrega d'una placa a l'entitat de Fals.

La cooperativa UMAC té una finca de 365 hectàrees (entre la Torre, les Oliveres i el Grau), de les quals unes 150 són de conreu. També n'explota algunes que no són de la seva propietat, i ha estès el negoci a la ramaderia, amb una granja de porcí de 200 mares i una d'engreix de boví. A més a més, explota un camp de 8 panells solars amb 100 kw contractats. La idea és "anar creixent en terres i bestiar, i maquinària", explicava ahir Fàbrega.