La polèmica proposta de construcció d´un hotel, dos restaurants i una benzinera a tocar del parc de l´Agulla, al terme de Sant Fruitós, no prosperarà. La Comissió Territorial d´Urbanisme de la Catalunya Central considera que el projecte contradiu la preservació d´aquest espai que recullen tant el Pla Territorial de les Comarques Centrals com el Pla Director Urbanístic del Bages, i proposa que es busqui un altre emplaçament.

L´Ajuntament de Sant Fruitós havia iniciat l´expedient conegut com el Portal de l´Agulla a petició de la societat Moncal 1941, que volia desenvolupar aquesta projecte en uns terrenys d´uns 10.000 metres quadrats ara de sòl rústic. Per poder prosperar, necessitava un canvi de qualificació a sòl urbanitzable delimitat, que ha quedat desestimat segons l´informe emès ahir per la Comissió d´Urbanisme. «No hem aprovat ni hem suspès res, però les prescripcions que inclou aquest informe fan que aquesta iniciativa ja no pugui prosperar», explicava ahir a aquest diari el director general d´Ordenació del Territori i Urbanisme, Agustí Serra.

La Generalitat sosté que el Pla Territorial de les Comarques Centrals determina la preservació d´un espai agrícola i de secà en aquest àmbit «i no es contempla la transformació de sòl no urbanitzable a urbanitzable». En qualsevol cas, afegeix, «abans de determinar els usos d´aquest sòl s´hauria de fer un pla especial de tot el conjunt del parc, i no pas planificar-ho de forma parcial», diu Serra. A més, «no queda justificada ni la necessitat, ni l´oportunitat ni la conveniència d´aquesta proposta en relació als interessos públics i privats concurrents».

Més enllà d´aquestes contradiccions amb la plans territorials, Serra també feia referència a l'existència del Consorci de l´Agulla com a organisme «que es va crear per planificar de forma conjunta entre els ajuntaments de Manresa i Sant Fruitós l´entorn del parc», i en canvi, «aquesta modificació ha estat impulsada només per un dels dos ajuntaments a partir d´una iniciativa privada». Segons Serra, Urbanisme «ha posat aquesta qüestió sobre la taula», entenent que «s´hauria d´haver impulsat a través de la figura del Consorci».

Finalment, i en relació a la proposta d´incloure-hi una benzinera, Serra sosté que «aquest tipus de construcció no es pot vincular a un parc d´oci, i en tot cas s´hauria d´ubicar lluny d´aquest àmbit».