Veïns d'Artés han començat a entrar individualment una instància a l'Ajuntament en què reclamen que se'ls retorni una part del que els han cobrat del rebut de l'aigua en els darrers mesos. Ho argumenten pel fet que l'estiu passat es va posar en servei la nova xarxa de captació i abastament des de la sèquia, que dóna servei no només a aquest municipi sinó també als de Sallent, Avinyó i Calders, i que a priori això suposava una millora de la qualitat. Però que, per contra, un informe esgrimit pel Consell Comarcal del Bages -i que va motivar un acord en el darrer ple d'aquest organisme en què es feia una reclamació a l'Agència Catalana de l'Aigua- posa de manifest que aquesta infraestructura presenta deficiències en la construcció, sobretot pel que fa a filtres, que afectarien aquesta qualitat.

Josep Candàliga, alcalde d'Artés, assegura, però, que des que ara fa un any va entrar en servei aquesta infraestructura de captació de la sèquia -el que s'anomena servei en alta-, la qualitat de l'aigua que ha arribat a les llars de la població "ha estat bona", perquè en el servei en baixa -el de distribució als abonats-, que és a mans de Sorea, "l'empresa ha aplicat totes les mesures i l'aigua que se subministrava ha estat sempre en els paràmetres adequats".

En concret, els veïns signants de la instància fan referència a un informe exposat pel Consell i elaborat per Aigües de Manresa -que és qui va rebre en concessió la gestió de la infraestructura- que, entre altres aspectes, diu que "si bé de moment es garanteixen els valors preceptius" establerts per normativa en l'aigua que reben els municipis, "els incompliments sanitaris detectats posen de manifest un greu problema de funcionament de les instal.lacions de potabilització i requereixen de l'execució urgent d'actuacions per a la seva correcció". En la moció que va aprovar el Consell Comarcal també se subratlla que part dels problemes que s'han anat detectant s'han anat resolent amb la garantia de l'obra, però que "resten encara problemes greus pendents de resoldre, d'entre els quals els més importants, el de la insuficient capacitat del dipòsit d'aigua tractada i les disfuncions en el funcionament dels filtres i decantadors".

Aquest document el va esgrimir en un ple municipal d'Artés el grup de Convergència, que és a l'oposició. És davant d'aquest informe que alguns veïns han entrat la instància, sobretot també pel fet que el mes de març l'Ajuntament i Sorea van distribuir una carta conjunta en què es destacava que amb la nova captació el municipi "gaudeix d'una aigua que ha experimentat una millora important en les seves propietats organolèptiques", que l'aigua de boca "ha experimentat una millora molt apreciable" i que "és de la màxima confiança per al consum humà i per a tots els usos domèstics".

En la instància, adreçada a l'alcalde i a Sorea, els veïns que l'han presentada exposen que "tenim una aigua no apta per al consum, que se'ns està cobrant com si fos bona al doble del preu que pagàvem per la del Colomer [el pou del que fins fa un any es feia la captació d'Artés]", i que "no podem continuar consumint aquesta aigua com si no passés res". Demanen que "es torni a subministrar aigua del Colomer, mentre no se solucioni el problema amb les degudes garanties", i que "se'ns retorni la part de l'augment del rebut" corresponent al nou servei.

Per contra, l'alcalde d'Artés argumenta que s'ha generat entre aquests veïns una alarma no fonamentada i amb equívocs. En primer lloc, diu, perquè l'informe exposat pel Consell Comarcal "té un fonament i un objectiu bàsicament tècnic, per garantir que dins la garantia de l'empresa, o després l'ACA com a executora de l'obra, es facin càrrec de les deficiències que hi pugui haver en aquesta infraestructura". Però sobretot, diu, perquè "una cosa és que l'aigua en alta no arribi amb tota la qualitat, però a partir d'aquí el subministrament en baixa, als domicilis, per part de Sorea sí que s'ha fet i s'està fent amb totes les garanties".

Josep Candàliga també ha precisat que si bé és cert que s'ha anunciat que hi haurà un increment important del rebut de l'aigua a Artés pel concepte de la nova captació i canalització des de la sèquia, "fins ara encara no s'ha repercutit". A més, ha explicat que actualment l'aigua que se subministra a les llars del municipi prové, aproximadament, el 70% de la captació de la sèquia i el 30% del pou del Colomer, que es manté actiu.