El deteriorat col·lector de salmorres -la canalització que transporta aigua salinitzada provinent de les mines de potassa fins al mar- ha tornat a protagonitzar un episodi de vessaments, que aquest dilluns encara s'estava reparant. L'incident, que va posar de manifest la plataforma Montsalat, ha tingut lloc al ramal que baixa paral·lel al curs del Cardener entre els termes de Sant Joan de Vilatorrada i Manresa.

Fonts de la conselleria de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat -el col·lector és titularitat de l'Agència Catalana de l'Aigua- van reconèixer que s'havia originat aquest vessament i van explicar que tècnics de la Unió Temporal d'Empreses formada per Aigües de Barcelona i Sorigué -que en té la concessió per a l'explotació i gestió- havien hagut d'interrompre el servei en el tram afectat i que aquest dilluns s'hi estava treballant. De fet, tal com va posar de manifest Montsalat, treballadors encarregats de fer-ne el manteniment van procedir a treure amb camions cisterna la salmorra acumulada en el tram que es va haver de tallar.

Fonts del departament de Territori no van saber concretar ni el punt exacte del vessament ni el grau d'afectació que la sortida d'aigua salinitzada ha provocat en el seu entorn. Tanmateix, la plataforma Montsalat ja ha posat de manifest que han estat com a mínim tres indrets del terme de Sant Joan de Vilatorrada i del Parc del Cardener entre el Pont Nou i la fàbrica dels Panyos de Manresa els punts on s'han pogut constatar aquests vessaments.

Segons Montsalat, la salmorra ha matat prop de la meitat dels plàtans més alts de la plataneda del Pont Nou, "una arbreda protegida pel catàleg de patrimoni de Manresa".

El col·lector de salmorres, que va entrar en servei el 1988, ha registrat centenars de vessaments i trencaments al llarg d'aquestes prop de tres dècades de funcionament, sobretot en els darrers anys com a conseqüència del progressiu deteriorament de la instal·lació -construïda amb fibrociment- per l'efecte corrosiu de les aigües que transporta.

La Generalitat té previst començar la construcció del nou col·lector des de Balsareny i des de Cardona fins a Abrera, que ha de substituir l'actual el 2018 i hauria de poder entrar en servei a partir del 2020. Es tracta d'una de les inversions més importants que ha d'afrontar l'ACA (al voltant de 100 milions d'euros) en els propers anys.