Sant Vicenç ha implantat el semàfor femení. És una de les primeres poblacions catalanes (si no la primera) i fins i tot de l'Estat -València en va ser pionera- que incorpora la silueta d'una dona en els indicadors lluminosos dels punts semafòrics que hi ha al municipi. En concret, en la meitat del total.

El canvi de sexe d'aquests elements reguladors l'ha portat a terme l'Ajuntament (governat per Convergència) aprofitant que es feia necessària una renovació de la infraestructura per motius d'estalvi energètic i de seguretat.En concret, la silueta femenina (una imatge amb faldilla, que en el cas de la de color verd, que és de perfil caminant, hi afegeix una cua al cap) s'ha incorporat en dues de les cinc cruïlles que hi ha a la població regulades amb semàfors: en la intersecció entre el carrer Gran i l'avinguda del Secretari Canal; i en la confluència entre aquesta mateixa avinguda i el carrer de Sant Joan, davant del monument a Anselm Clavé.

Carme Jiménez, regidora de Serveis Municipals, destaca que "és un gest modest, segurament, però si ens creiem la igualtat i volem avançar en el seu camí, és un pas més endavant i tot suma". La regidora ha concretat que en aquests dos punts s'ha portat a terme el canvi, no directament per la voluntat d'implantar la silueta femenina, sinó d'entrada perquè el deteriorament d'aquests semàfors i la despesa que suposaven feia convenient renovar-los, atès que en els darrers mesos havien tingut diverses avaries.

"Ara són semàfors amb leds, el que es tradueix en un increment de la seguretat, ja que són molt més lluminosos, i sobretot ens ha de suposar un notable estalvi energètic", ja que per funcionar requereixen entre 18 i 20 vats de potència, mentre que els anteriors en necessitaven 150. "Com que hem hagut d'afrontar aquesta inversió, ho hem aprofitat i hem introduït la silueta de dona" a les icones d'advertència, "perquè també és una manera d'avançar en el camí de la igualtat".

De fet, l'aposta de l'Ajuntament és per l'absoluta paritat ja que, segons ha detallat Carme Jiménez, en les tres cruïlles restants on encara hi ha semàfors antics també hi ha la intenció de renovar-los l'any que ve per nous dispositius amb llums led, però en aquest cas "mantindrem la silueta d'home", de manera que hi haurà un equilibri de gènere. Són cruïlles que connecten totes elles amb el carrer d'Eduardo Peña, que és la continuació de l'avinguda del Secretari Canal a la part del nucli urbà que queda per damunt del traçat de la línia de Renfe. A la cruïlla entre el carrer Gran i l'avinguda del Secretari Canal també s'ha aprofitat per implantar-hi el senyal sonor per a invidents, del qual s'està ajustant l'horari "per evitar molèsties als veïns".