El Consell Comarcal del Bages ha presentat una sol·licitud de subvencions al fons europeus FEDER per projectes que pugen a poc més de 2 milions d´euros que anirien destinats a diferents municipis del Bages. Són projectes que el que tenen en comú és l´objectiu de recuperar patrimoni arquitectònic, monumental i natural vinculat al Geoparc, i també la millora de l´accessibilitat i senyalització dels recursos patrimonials i paisatgístics relacionats el llegat miner i geològic del Bages. El fons FEDER preveu subvencionar amb el 50% els projectes aprovats.

L´operació principal d´aquest FEDER comarcal del Bages consisteix en la dinamització del Geoparc com a eix vertebrador per a la diversificació de l´economia de la comarca. És una aposta per l'anomenat geoturisme, mitjançant el qual es vol potenciar el sector terciari, generant ocupació, posicionant el Geoparc i preservant de manera sostenible el patrimoni local. Responsables del Geoparc consideren que la recent designació del territori com a destinació UNESCO -com a Geoparc Mundial UNESCO de la Catalunya Central- «ofereix enormes possibilitats de projecció i reconeixement internacional de la comarca com una nova destinació turística atractiva i de qualitat».

També posen en relleu que «les actuacions demanades al FEDER són un projecte per a l´impuls del geoturisme al Bages i un projecte de turisme sostenible perquè s´enfoca en la promoció i en la preservació del patrimoni local, especialment el geològic».

Deu municipis a la llista d'inversió

Deu municipis del Bages participen de les actuacions demanades al FEDER pel Consell Comarcal amb l'objectiu de posar en valor el patrimoni arquitectònic i geològic i els productes turístics del territori. Els projectes presentats són els següents:

-Supressió de barreres arquitectòniques i edifici annex del museu d´història d´Artés. En aquest museu es poden veure màquines de les fàbriques antigues del poble, eines de treball i petites restes de la geologia de l'entorn.

-Condicionament de l´accés i promoció turística del pont vell d´Avinyó.

-Rehabilitació tines dels Manxons de Callús per conservar aquesta edificació que alberga 8 tines datades del S.XIII-S.XIX que servien per l´elaboració del vi. Es vol convertir aquest espai en un Centre d´Interpretació de la Ruta de la Sal.

-Millora dels espais de divulgació del Parc Cultural de la Sal de Cardona: el Pou Alberto i la Central Elèctrica, per oferir un servei de qualitat al visitant i afavorir la divulgació de coneixements entorn del recurs de la sal i el fenòmen geològic de la Muntanya de Sal.

-Rehabilitació de façanes i sala petita Casino Borràs de Castellbell i Vilar, per ubicar-hi un punt d´interpretació per al turisme industrial.

-Millora de l´accessibilitat del carrer Monestir de Navarcles per tal de convertir-lo en un passeig de connexió entre Sant Benet de Bages i el nucli urbà.

-Centre d´Interpretació enoturístic l´Escorxador a Navàs: reformar l´edifici actual de l´escorxador, de 1930, per adequar-los com a Centre d´Interpretació Enoturístic i punt d'informació i gestió turística.

-Centre d´Interpretació lunar de Navàs: museïtzació del Centre d´Interpretació lunar a la pallissa (antiga rectoria restaurada) de Castelladral per explicar la importància de la lluna en els pobles rurals.

-Projecte de reforma de la casa museu Torres Amat de Sallent, declarada Bé Patrimonial del S.XIX-XX, per a condicionar-ne una part com a Centre d´Interpretació i augmentar el seu atractiu turístic i cultural.

-Pla Director Rehabilitació del conjunt monumental de Sant Vicenç. L'àmbit d´actuació correspon a la fase III i IV del pla director i suposa la rehabilitació de la casa de l´ermità i la torre del castell.

-Habilitació de la Capella de Cal Clarassó de Santpedor, una antiga fàbrica tèxtil del segle XIX, com a Oficina de Turisme

-Pla de senyalització del Geoparc i execució del mateix. És un pla necessari per fer visibles tots els recursos que pertanyen al Geoparc amb un mateix senyal identificatiu.

-Màrqueting, comunicació i difusió del Geoparc: material promocional, presència publicitària, renovació del web, etc.