Talamanca ha apostat per convertir-se en un punt de referència del turisme eqüestre. Les instal·lacions municipals del Centre Hípic Talamanca acaben d´estrenar el Centre d´Acollida Hípic, una instal·lació pionera al nostre país que acull cavalls en ruta que fan parada al municipi. Dit d´una altra manera, tal com el defineix l´alcalde de Talamanca, Josep Tarín, és com un «hotel per a cavalls on els propietaris poden deixar l´animal sabent que estarà ben cuidat i anar a visitar el poble o allotjar-se a les diferents cases rurals que tenim».

Però l´allotjament no és l´únic recurs que ofereix el Centre Hípic Talamanca. També hi ha la possibilitat de llogar un cavall (en tenen una desena) per fer alguna de les rutes que hi ha senyalitzades al municipi i el seu entorn. D´altra banda, organitzen tallers, classes en pista per al maneig i control del cavall, cursos intensius, excursions i rutes de diferents durades. A més, fan activitats per a empreses, famílies, escoles i col·lectius.

El nou Centre d´Acollida Hípic consta d´un espai pensat per fer classes de formació, uns vestidors amb taquilles per als genets i lavabos adaptats, una habitació per guardar les selles i les guarnicions dels cavalls i un paller. A l´exterior, s´hi han posat tanques, s´ha fet un picador, una pista i pàdocs nous, que s´afegeixen als que ja hi havia.

´Equustur´, el punt de partida

Talamanca va iniciar la seva relació amb el món del cavall l´any 2008, quan va entrar a formar part del programa europeu Equustur, amb l´objectiu de potenciar el turisme natural i eqüestre. A partir d´aquí, va crear el Centre Hípic Talamanca, que va tenir els primers cavalls el 2012. El projecte va rebre un nou impuls quan, l´any 2010, el municipi va entrar al programa Viure el Poble, que va teixir diferents actuacions al voltant de la Batalla de Talamanca del 1714, dins el context de la la Guerra de Successió espanyola. Entre les accions hi havia l´habilitació del Centre d´Acollida Hípic a les Terres del Rector, un centre que vol esdevenir el focus de dinamització d´activitats eqüestres per l´escenari de la batalla del 1714 i un punt de referència de les rutes comarcals a cavall.

Una instal·lació pionera

El projecte té per objectiu «promocionar el poble des del punt de vista turístic i econòmic», apunta Tarín, i els ha permès crear dos llocs de treball. Segons l´alcalde, «és l´única instal·lació pública d´aquestes característiques» amb aquesta «filosofia de funcionament, ja que el món del cavall és molt tancat i, si el vols popularitzar, l´has d´obrir».

El turisme eqüestre és incipient a Catalunya. Segons Edu Pozo, responsable del centre hípic juntament amb el seu fill Dídac, «a França, on qualsevol masia està preparada per acomodar cavalls, el turisme eqüestre té un milió de federats, i aquí som uns 20.000». El nou Centre d´Acollida Hípic ha costat prop de 200.000 euros, finançats amb fons europeus i per la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona.

Una filosofia diferent

El barceloní Edu Pozo va arribar a Talamanca el 1992. La passió pels cavalls li ve de petit, quan vivia al barri de la Mina i els diumenges anava al camp de la Bota i passejava tot el dia amb el cavall que li deixava «el patriarca gitano a canvi dels cinc duros que guanyava netejant les sabates de la meva família». Juntament amb el seu fill Dídac, que ha heretat la passió pels cavalls del seu pare, s´encarrega de gestionar el Centre Hípic de Talamanca.

Va deixar la feina de guarda forestal i va optar per viure i treballar a Talamanca, on ha pogut complir «el seu somni». Va plantejar la idea de fer un centre hípic a l´Ajuntament, que hi va creure i hi va apostar. Així va néixer el Centre Hípic Talamanca. Ara, assegura, «treballo amb el que m´agrada i sóc feliç mentre treballo». A més, contribueix a promocionar el poble.

Reconeix que la filosofia de funcionament de l´equipament, pel qual passen una trentena de persones cada setmana, no és l´habitual en el món eqüestre, molt més elitista. Ells no es fixen en la marca de la vestimenta per muntar a cavall, i ofereixen múltiples serveis per satisfer els seus clients independentment del grau d´experiència. «Quan entres a un centre hípic tens la sensació d´entrar a un club privat, i aquí no, la nostra filosofia no hi té res a veure».

Al centre treballen amb els cavalls «des del respecte». De fet, la majoria d´animals que tenen «són rescatats i han passat per molts traumes», i ells els han convertit «en cavalls dolços i polivalents, aptes tant per a gent que no té cap experiència com per a la que en té». Potenciar valors com el respecte als animals és una altra de les seves prioritats, i organitzen activitats com tallers de confiança i aproximació als cavalls o un casal d´estiu per als infants.