El Geoparc de la Catalunya Central ja és present a la xarxa viària amb el seu reconeixement d'abast internacional. Carreteres ha posat sota cartells de caràcter turístic que ja hi havia instal.lats l'indicador amb la llegenda "Geoparc mundial". Ja és visible, per exemple, a la C-55 (a l'alçada de la depuradora de Manresa) sota un cartell turístic amb la imatge de la Seu; o a la BP-1121, a Monistrol de Montserrat. D'aquesta manera es fa visible a les vies de comunicació la que és una de les grans apostes turístiques del territori i que des del 2012 té el reconeixement patrimonial de la Unesco.

El Geoparc de la Catalunya Central és una proposta de turisme i itineraris lligats essencialment a la geologia que relliga diferents espais del Bages, del Moianès, i també les coves del Salnitre de Collbató (Baix Llobregat).

El geoparc va començar a agafar forma el 2012, a partir de dos eixos principals. D'una banda, el que s´endinsa en les profunditats del territori i que relaciona les coves més emblemàtiques: les del Salnitre, a Collbató, formades dins el conglomerat de Montserrat, fins a les del Toll, a Moià, situades a l'interior d'unes calcàries que fa 38 milions d'anys eren esculls de l´antic mar. Aquest recorregut es proposa al visitant dividit en dos trams, amb Manresa com a punt intermedi, amb el vincle de la Cova de Sant Ignasi i el Museu de Geologia Valentí Masachs. En aquest itinerari de les coves també es destaca com a punts de visita imprescindibles els forns de calç i el meandre de Calders.

El segon gran eix connecta les coves del Toll de Moià amb Súria, i el que pretén és mostrar els signes del mar que va cobrir aquest territori fa més de 36 milions d´anys, i que es va començar a enretirar per l´aixecament dels Pirineus. Aquest lent procés va produir una intensa evaporació que va provocar la precipitació, primer de guixos (entre Artés i Calders) i després, a la zona més profunda (Súria i Cardona), les sals, fins a desaparèixer.

La Setmana Europea porta més visitants

La Setmana Europea de Geoparcs, la Geoweek 16, ha rebut de mitjana un 15% més d´assistents en les diferents activitast programades. Des del Geoparc de la Catalunya Central, entitat organitzadora d´aquest esdeveniment al territori, es fa una valoració molt positiva d´una proposta que ha permès descobrir i posar en valor el patrimoni geològic del territori i la seva vinculació amb la història, la cultura i la gastronomia. En total, s´han programat una trentena d´activitats divulgatives i que han inclòs des d´excursions guiades per geòlegs fins a tastos gastronòmics, exposicions o xerrades.

Aquesta és la primera ocasió que la Catalunya Central ha acollit la Setmana Europea de Geoparcs disposant del segell Unesco, fet que ha provocat una major projecció de la proposta. Precisament a finals d´aquest mes de juny avaluadors de la Unesco visitaran al Geoparc per fer seguiment i decidir si manté la designació de Geoparc Mundial Unesco.