Els ciutadans podran tornar a gaudir cada diumenge de l'Ecorail, les singulars bicicletes que circulen per sobre de la via del tren de potassa entre Callús i el mas de Sant Iscle.

L'encarregat de recuperar el projecte, que va quedar fora de servei fa tres anys, ha estat la Mancomunitat Intermunicipal del Cardener, que agrupa sis municipis de la zona, Sant Joan de Vilatorrada, Súria, Callús, Castellnou de Bages, Santpedor i Sant Salvador de Guardiola. L'organisme supramunicipal ha aconseguit reflotar una de les principals atraccions turístiques de la zona, després que fa tres anys perdés el finançament de la Diputació de Barcelona.

Els alcaldes dels municipis per on passa l'Ecorail expliquen què és i la seva voluntat per recuperar-lo i atraure turisme:

Fa quinze dies, les plataformes que suporten les bicicletes van tornar a la via en un simulacre que va resultar un èxit i que va portar els responsables municipals a decidir reinaugurar-lo el dissabte 2 de juliol. L'endemà, diumenge 3 al matí, ja estarà operatiu per a tots els visitants que vulguin disfrutar-lo. La intenció és que estigui en funcionament durant l'any entre els mesos de març i novembre. Les reserves es podran fer a través de la pàgina web de l'Ecorail.

La recuperació del projecte era una de les fites que perseguien els sis ajuntaments després de les eleccions municipals de l'any passat. Finalment, segons expliquen fonts de la Mancomunitat, el servei serà finançat per diverses parts, entre les quals el Consell Comarcal del Bages, la Diputació de Barcelona, els ajuntaments implicats i també empreses privades.

L'Ecorail utilitza la xarxa que fa servir Iberpotash per transportar la sal. L'objectiu és que els usuaris puguin gaudir del paisatge del Pla de Bages mentre pedalen en bicicleta per sobre de les vies i recorren el trajecte entre Callús i el mas de Sant Iscle, passant per Sant Martí de Torroella i Santpedor.

L'atracció es va inaugurar el 2009. El servei, únic a Catalunya, només funciona en diumenge, quan els vies queden lliures de trens de mercaderies. L'Ecorail, però, va quedar en suspens quan la Diputació va decidir retirar l'aportació econòmica que feia a consorcis com el del Cardener, la qual cosa va abocar aquests organismes al tancament. Com a conseqüència, l'Ecorail va anar perdent gas el 2012, i el 2013 ja no va iniciar la temporada.