Per als visitants, entrar a l´explotació agrícola de les Arnades de Manresa no significa només veure què s´hi cultiva, sinó endinsar-se en la història familiar dels Casasayas.

Què ha sobtat als visitants?

Que el gust dels tomàquets que collim avui no és el mateix que el de molts que es troben a les grans superfícies. El que ens diferencia és que també venem els nostres productes directament als mercats. Ens dediquem a l´horta de temporada. A l´hivern hi ha espinacs, bledes i bròquil; i a l'estiu seguim fent espinac tendre, tomàquet, pebrot, albergínia, mongeta tendra, meló i síndria. I tot això ho fem en aquesta extensió de 136 hectàrees.

Els visitants s´han adonat aquest cap de setmana que la temporalitat és un aspecte important?

Sí. I això és molt important. Quan s'acaba la mongeta tendra, s'ha acabat i fins l´any que ve no n0´hi ha més. La temporalitat s´ha oblidat. La globalització ha fet que durant tot l´any puguis menjar tomàquets o mongetes. Es parla molt d´etiquetes, però aquí l´etiqueta som nosaltres. La nostra manera de fer ens avala i és el nostre segell de qualitat.

Què ha significat per a vostès la iniciativa de Benvinguts a pagès?

És molt encertada. La gent ha pogut venir aquí i ha vist que som totalment transparents. Veuen el que tenim. També comproven que no és parc temàtic, sinó una finca que està produint, que aquesta terra és viva i que estàs produint per a la ciutadania aliments de qualitat perquè s´ho mengin. No tot és anar a passejar, sinó que hi ha espais productius.

Però no només han descobert els horts, sinó la història familiar.

Sí, la família és molt important i sense ells l´explotació no tiraria endavant. I la història familiar és molt important perquè ens ha marcat unes pautes. Nosaltres venim de Manresa. Al meu pare li van expropiar una finca de la Balconada datada del 1800 i després li van tornar a expropiar terres a Bufalvent. Més tard vam venir a Les Arnades. Fa 40 anys que som aquí, i la llarga història també els sobta.