Els polígons industrials que hi ha al Bages tenen una superfície total de 1.773 hectàrees, el 25% de les quals estan disponibles per ocupar. A més, hi ha 30 nous polígons o ampliacions previstes de desenvolupar amb una superfície total prevista de 423 noves hectàrees. Com omplir d´activitat econòmica aquest sòl industrial va centrar una jornada organitzada ahir per la Cambra de Comerç de Manresa i el Cercle d´Infrastructures.

Els agents participants van donar un missatge d´optimisme pel repunt de l´activitat al territori i van coincidir que millorar les infraestructures, tant viàries com ferroviàries, és un aspecte determinant per atraure activitat empresarial a la comarca. La jornada, que es va fer a la seu de la Cambra, va tenir com a ponents Isidre Gavin, director general de Cimalsa i membre de consell d´administració de l´Incasòl; Joan Torres, alcalde de Sant Vicenç de Castellet; i Pere Masachs, gerent de la consultoria Immobiliària Masachs. També hi van participar el president de la Cambra, Pere Casals, i el president de la Fundació Cercle d´Infraestructures, Pere Macias.

En el seu torn, Isidre Gavin va assenyalar que ara és «un moment d´oportunitat» per al Bages per l´augment de la demanda de sòl industrial. Malgrat tot, va indicar que s´han produït alguns canvis de paradigma que obliguen a posar al dia l´oferta actual de sòl industrial. Entre aquests, va destacar la necessitat d´actualitzar l´urbanisme dels polígons industrials, ja que «els planejaments han quedat envellits i obsolets», la tendència a la concentració tant d´empreses com de processos, que requereixen espais més grans, i el canvi de client final, que ara moltes vegades ja no és l´empresa que necessita la nau sinó grups inversors o promotors que treballen per a diferents clients. Per aquest motius, considera que cal «actualitzar i adaptar l´urbanisme i fer un manteniment i governança dels sectors industrials per fer-los atractius a les empreses». Gavin va llançar un missatge d´optimisme i va assegurar que «al Bages hi ha bones eines per competir» perquè, tot i que calen millores, «hi ha sòl i s´estan fent operacions».

Per la seva banda, Pere Masachs, al capdavant d´una de les empreses amb més oferta de sòl industrial privat en l´àmbit nacional, va fer una radiografia de la situació actual del sòl industrial del Bages. En aquest sentit, va destacar que des de començament d´aquest 2016 ja s´han doblat les operacions respecte de l´any passat i que les perspectives per a la comarca són molt positives a causa de la manca de sòl industrial a prop de Barcelona. En aquesta línia, segons Masachs, «l´onada ha començat a la primera corona, ha arribat a la segona i aviat ho farà a la tercera» (on hi ha el Bages) i considera que «el més urgent és esperar-ho, ara s´han de millorar les infraestructures i ordenar el territori» mentre no arriba la demanda.

L´alcalde de Sant Vicenç Castellet, Joan Torres, que va repassar la situació de la zona industrial del municipi, va demanar un lideratge a nivell comarcal (vegeu desglossat) i va anunciar la finalització d´una rotonda que haurà de facilitar l´accés a les zones industrials del municipi, ara molt afectat pels canvis a la C-55.

El president de la Cambra, Pere Casals, va destacar «el missatge d´optimisme que es respira al sector» i la necessitat de «fer els deures» en l'àmbit local «perquè tenim molt desendreçats els polígons i la planificació urbanística del sòl industrial de la comarca és obsoleta». Actualment, al Bages hi ha 130 polígons amb un total de 1.407 empreses. 23 dels 30 municipis de la comarca disposen de zones industrials i en conjunt hi ha 364 naus i parcel·les de sòl per ocupar, de lloguer o venda.