Cal Prat Barrina de Castelltallat, una masia del segle XVI que ha viscut de la pagesia durant dotze generacions i que ara es dedica a l´agroturisme, expedeixen per a les famílies que els visiten el passaport rural. Es tracta d´una cartilla que inclou una trentena d´activitats que es poden fer a pagès i que Laia Muns i Toni Lara, que gestionen la casa de turisme rural, han ideat per fomentar «les relacions familiars amb activitats a l´entorn rural».

Les activitats que proposa aquest singular passaport per viure una aventura en família estan repartides en tres nivells que, a mesura que se superen, es van marcant amb una creueta. Un cop finalizat cada nivell, els nens i nenes obtenen una txapa diferent: el pagès, la masia i el tractor.

Cal Prat Barrina ha apostat per especialitzar-se en el turisme familiar. Per aquest motiu, van plantejar-se com «donar pistes sobre quines activitats poden fer les famílies amb nens que vénen de la ciutat i que tenen desconnexió amb el món rural», apunta Muns. I van decidir crear aquest passaport rural que és una guia amb una trentena de propostes per fer a pagès.

Recollir pinyes, abraçar un arbre, caminar descalç sobre l´herba, mirar els estels estirats a la gespa, observar un niu de formigues, fer una cabanya o berenar en una barraca de vinya són algunes de la trentena d´activitats proposades per fer en l´ entorn natural de la masia. Totes estan pensades per realitzar-les en família. Coses tan simples «i que a pagès són molt habituals» com fer una guerra de fulles, escoltar el cant dels ocells o anar a plegar els ous de les gallines fan les delícies de nens i nenes pocs habituats a la vida del camp. A més, entre les activitats hi ha diferents propostes de l'entorn com les pastures de Castelltallal, l´hort del projecte TornaTerra o l´Observatori astronòmic.

En els pocs mesos que fa que han engegat la iniciativa, la resposta dels visitants ha estat molt positiva. «Hem vist que ajuda a fomentar el joc amb els pares i als nens i nenes els fa molta il·lusió anar amb el passaport als dits», assegura Muns. Cada nen té el seu passaport i un cop han acabat l´estada es valoren les activitats que han complert i se´ls dóna el distintiu corresponent. Més enllà d´assolir els reptes, l´objectiu de la iniciativa és «buscar una manera d´enllaçar les activitats que es poden fer a la zona en família i vincular-les al món pagès».

La casa de turisme rural de Cal Prat Barrina, entre el Bages i Solsonès, ha fet de l´entorn natural i l´agroturisme els seus principals valors i aposta perquè els seus clients tastin la gastronomia de la zona amb productes naturals, ecològics i de proximitat. L´estada a la masia de Castelltallat, que disposa de 16 places, proposa fer un autèntic bany de natura als visitants que ara pot quedar acreditat amb el passaport rural.