Satisfacció generalitzada entre dirigents i militants que van assistir al congrés que ha enterrat l´antiga Convergència i ha vist néixer el nou Partit Demòcrata Català. Ara ja no seran militants. Seran associats. Tots destaquen que ha sigut un congrés diferent dels clàssics, i també les ganes de participar de la gent.

El diputat del Bages al Parlament de Catalunya David Bonvehí, que sona com un dels possibles membres de la nova direcció, explica que el congrés ha sigut diferent de tots els que ha viscut. «Divendres vam començar amb certa melancolia, hem passat dos dies entremig amb molts debats i alguna incertesa, i ara hi ha l'alegria perquè tenim un partit nou».

Segons la seva opinió, la nova formació que neix és un «partit unit, fort i amb dos lideratges molt potents com són els d'Artur Mas i Carles Puigdemont». Més enllà del nom de la nova formació que «divendres va causar una mica de terratrèmol», Bonvehí destaca altres aspectes com la ponència ideològica que «ens configura com un partit de centre ampli i desacomplexadament independentista». També els canvis en l'organització interna, més adequada als nous temps, afirma, «amb la participació directa dels associats. La gent ja no accepta que els càrrecs intermedis decideixin». Destaca, igualment, que els dirigents de la formació no podran dedicar-se a certs càrrecs institucionals.

Per a Bonvehí, «hem sigut capaços de començar un partit des de zero. Vam ser molt atrevits a qüestionar-ho tot i potser no enteníem què volia dir això, però s'ha deixat de banda la visió opaca i tancada que a vegades tenen els partits i n'hem fet un de transparent on tothom sap quins són els seus drets i els seus deures. Al congrés hi han participar un centenar de militants del Bages.

La diputada al Parlament Maria Senserrich, d'Igualada, considera que s'han fet dos congressos en un. Un per posar punt final a Convergència, i l'altra per fer néixer el Partit Demòcrata Català. «He estat en uns quants congressos, i aquest ha sigut totalment innovador, res a veure amb el clàssic. Ha aportat sensació de llibertat i espontaneïtat».

Senserrich va ser a la ponència ideològica i s'encarregava de la redacció del text. La nit de dissabte a diumenge només va dormir una hora. «Ha sigut un exercici brutal de democràcia, amb més de 300 votacions i 600 aportacions».

La seva ponència és la que ha aprovat que el nou partit es defineixi com a nítidament independentista i que defensi un estat en català en forma de república. «No renuncia a l'opció de la unilateralitat, amb la qual entraria el que coneixem com DUI, però també hi ha altres opcions».

Destaca, així mateix, que el castellà es reconegui com a patrimoni perquè «hem de sumar tothom, vingui d'on vingui».

Per a Senserrich, «hem fet el primer pas i el segon, que és el què i el com. Ara s'ha d'escollir el qui». Això serà el dia 23, quan la nova formació triarà els seus dirigents. Per al regidor de CDC a Berga, Ramon Minoves, «hi ha d'haver algú que es dediqui només al partit», sense càrrecs institucionals entremig. «És com si et fan triar entre el pare i la mare», però, segons el seu punt de vista, «el lideratge intern requereix moltes hores». Per a Minoves, «no sempre s'assisteix al naixement d'un partit, encara que sigui una refundació. Està orientat a les persones, a fer grans canvis al país, i aquests són la independència per a les persones».

Maria Tarter, de Moià, destaca l´aportació de les bases. «Hem fundat un partit i la gent tenia moltes ganes de participar-hi. Ha sigut tot molt transversal i instructiu. Una bona experiència».