Núria López-Bigas ha recollit aquest dimarts l'11è Premi Fundació Banc Sabadell a la investigació biomèdica. Com ja va avançar Regió7, el jurat ha reconegut la tasca de López-Bigas en el camp de la bioinformàtica, en el qual és pionera en el desenvolupament de mètodes per identificar mutacions en el genoma que causen el càncer.

López-Bigas, de Monistrol de Montserrat, és doctora en Biologia per la Universitat de Barcelona i professora d'investigació ICREA a la Universitat Pompeu Fabra, on dirigeix un laboratori dedicat a la recerca dels genomes dels tumors que treballa braç a braç amb els principals consorcis internacionals.

En declaracions al diari, la guardonada resumia així la seva recerca: «el genoma d'un tumor pot tenir centenars de milers de mutacions. La majoria no són causants del càncer. Nosaltres volem trobar les que sí que són importants».

Els avenços tecnològics dels últims anys han fet que seqüenciar el genoma sigui més ràpid i barat. Això ha generat una ingent quantitat de dades sobre com funcionen les cèl·lules tumorals. L'equip de López-Bigas utilitza la potència computacional de la bioinformàtica per analitzar aquestes dades i entendre quines són les causes del càncer.

El jurat també ha destacat que la recerca de López-Biags «obre nous camins per a la classificació dels malalts de càncer d'acord amb les mutacions que porten els seus tumors». Tradicionalment, els càncers s'identifiquen segons el seu teixit d'origen (per exemple: càncer de pulmó, de mama o de pròstata). La nova classificació, en canvi, es fixa més en les mutacions que el genoma del tumor presenta. Això pot facilitar el tractament mitjançant teràpies dirigides o individualitzades, més precises i amb menys efectes secundaris que la quimioteràpia.

L'objectiu del premi és reconèixer la trajectòria d'un científic jove que hagi desenvolupat la seva carrera a Espanya i que tingui «una important projecció de futur». Està dotat amb 50.000 euros i, segons la Fundació, és reconegut en l'àmbit acadèmic com un dels premis més importants que es concedeixen a l'estat en l'àmbit de les Ciències de la Salut.

López-Bigas ha estat seleccionada entre 53 candidats amb diferents perfils d'investigació. L'acte d'entrega va tenir lloc dimarts a la nit al centre corporatiu Banc Sabadell de Sant Cugat del Vallès. Va reunir premiats d'altres edicions i personalitats destacades de la comunitat mèdica i científica. La monistrolenca ha rebut el premi de mans del president del Banc Sabadell, Josep Oliu.