Aquest dijous al matí el cim del Collbaix es va llevar sense mostrar la seva emblemàtica estelada. Un lector ha assegurat a Regió7, que ahir a les 9 del vespre «la bandera encara hi era», i que aquest matí quan hi ha tornat «no hi havia ni senyera ni pal», per la qual cosa se suposa que l'estelada ha estat tombada aquesta nit o matinada.

Pau Pintado, president del Centre Excursionista de la Comarca del Bages (CECB) Regió7, va pujar al matí fins al cim del Collbaix per veure de primera mà què ha passat exactament amb l'estelada. Segons explica des del turó, algú ha «descollat» el pal «sense tallar res amb disc, com va passar la darrera vegada». Afegeix que «han hagut de pujar eines bones i pesades» i «tot deu haver passat a corre-cuita: han descollat el pal, l'han deixat caure i han tallat l'estelada amb un ganivet de punta a punta, l'han arrencada i se l'han endut». Pintado sospita que «a conseqüència del cop fort contra el terra (amb soroll que això deu fer), ha sortit disparat el caputxó».

El president del CECB manté la calma davant uns fets que han succeït dues vegades en menys d'un any i assegura que «en pocs dies la refarem. Nosaltres ho podrem fer amb tranquil·litat i amb el cap ben alt, no com ells, que ho han hagut d'actuar amb nocturnitat i sabent que ho fan de mala fe»

El darrer cop que va passar un episodi com el d'aquesta nit va ser per la vigila de l'Onze de Setembre del 2015, quan l'estelada del Collbaix va aparèixer cremada i amb el pal tombat. Aleshores es va atribuir l'acció a una bretolada prèvia a la Diada. El Centre Excursionista de la Comarca del Bages, en concret la secció de parapent, i l'ANC renoven un cop l´any, com a mínim, l´estelada que hi ha al capdamunt del turó més alt del terme de Sant Joan de Vilatorrada, que comparteix amb Manresa. El darrer cop que la van renovar va ser el passat 1 de maig.

Fa uns deu anys el Centre Excursionista va decidir canviar el pal de fusta que hi havia per fer onejar la bandera per un de metàl·lic perquè uns brètols el van serrar, però no sembla que això impedeixi a qui s'ho proposa tombar l'estelada.