Un agent de la Policia Local de Cardona va multar dimarts una veïna per portar enganxat el CAT a la matrícula de la seva furgoneta, perquè tapava la E de l'estat espanyol. La sanció és de 200 euros. L'alcalde, Ferran Estruch (ERC), rebutja "totalment" l'acció del seu policia, i ha demanat al Servei Català de Trànsit, responsable de tirar endavant la sanció, que accepti el recurs de la persona multada i retiri la denúncia. De fet, l'alcalde també havia portat un CAT a la matrícula del seu antic cotxe.

Els fets, segons va explicar a Regió7 la cardonina denunciada, Alba Ayala, van tenir lloc dimarts a la tarda, quan va ser alertada pels veïns que una patrulla de la Policia Local li estava multant la furgoneta. "Em pensava que me la multaven perquè estava mal aparcada. Hi vaig anar i em vaig trobar els policies allà mateix. Però un d'ells, l'agent 1019, em va dir que no em multava pas per tenir la furgoneta mal estacionada, sinó per dur el CAT a la matrícula", va explicar. "De molt males maneres, em va dir que vivíem a Espanya i que això era il·legal", va afegir.

"Em va dir que em detindria"

Ayala, indignada, va decidir trucar en aquell moment a l'alcalde, Ferran Estruch, per denunciar-li la situació, tot i que en aquell moment no el va localitzar. Aquella acció, va afegir, va exaltar l'agent, "que em va demanar el DNI i em va amenaçar dient-me que em detindria per enfrontar-me a l'autoritat". La cardonina va assegurar que, a banda de recórrer la multa a Trànsit, pensa denunciar l'agent als jutjats "per abús de poder".

Per la seva banda, en declaracions a aquest diari, Ferran Estruch ha donat suport a la veïna i ha rebutjat l'acció del seu policia.

"Em va sorprendre moltíssim que un agent de la nostra policia posés aquest tipus de multa. Va ser una decisió individual d'aquest agent, amb la qual jo, personalment, com a alcalde, no estic gens d'acord", va assegurar. "És una multa que té connotacions polítiques, sense cap mena de sentit en un poble on no hi ha cap problema de convivència en relació amb aquests temes", va afegir.

Segons va assenyalar Estruch, "la Policia Local de Cardona no s'ha de dedicar a multar les persones que porten el CAT a la matrícula, sinó que ha de fer tasques de seguretat viària i ciutadana que són molt més importants".

Encara que l'agent va al·legar que el CAT incomplia el codi de circulació perquè ocultava una part de la matrícula, Estruch interpreta que no hi ha cap vulneració sobre això "perquè no es tapen cap dels números ni de les lletres de la matrícula. La ocultació de la E només tindria incidència, en tot cas, a fora de l'estat", va indicar.

Ahir mateix, Estruch ja es va posar en contacte amb el Servei Català de Trànsit per informar-lo de la situació i mostrar-li el seu parer. "Confiem que, quan la persona afectada presenti recurs, aquesta multa es retiri", va dir Estruch.

Sobre l'agent, l'alcalde va dir que "ens reunirem amb la regidora de Governació per veure què passa". Estruch va explicar que, en els 5 anys que fa que és alcalde, no havia tingut constància de cap acció semblant per part d'aquest agent.