Aquest dijous, els excursionistes ja podran tornar a accedir amb normalitat als camins del parc natural de Montserrat, que han estat tancats durant el dimecres a causa de l'alt risc d'incendi de la zona. En concret, la restricció d'accessos queda desactivada a partir de la mitjanit de dimecres a dijous, segons han comunicat els Agents Rurals de la Genearlitat.

Al llarg d'aquest dimecres, únic dia en què ha durat la restricció, els Agents Rurals han informat 579 persones de la prohibició d'entrar a caminar al parc natural. A més, han denunciat dos escaladors al terme de Collbató per haver-se saltat la prohibició. També han aturat uns treballs de desbrossament de matolls a Monistrol de Montserrat.

Una quinzena d'entrades han estat tancades

Els excursionistes que aquest dimecres al matí volien accedir al massís de Montserrat no ho han pogut fer, ja que s'han trobat tots els accessos tancats des de qualsevol de la quinzena d'entrades que hi ha a la muntanya. Diversos cartells i també patrulles dels Agents Rurals informaven als visitants que, davant la forta calor i l'ambient sec, s'ha hagut d'activar el Pla Alfa nivell 3 per l'alt risc d'incendis. Per contra, el Monestir de Montserrat està obert al públic, tot i que sí que s'ha tancat el funicular de Sant Joan.

El cap dels Agents Rurals a la Catalunya Central, Jaume Torralba, ha explicat que les restriccions es mantindran "mentre que hi hagi un risc extrem d'incendi" i ha recordat que, per les seves característiques orogràfiques, "si es produís un incendi a Montserrat tindria una evolució molt ràpida i posaria en perill totes les persones que hi accedeixen". A l'època d'estiu es calcula que cada dia accedeixen al massís de Montserrat unes 2.500 persones.

Es tracta del segon cop a la història que es duu a terme aquesta mesura, després que l'estiu passat es tanqués durant dos dies el massís de Montserrat pel mateix motiu, l'alt risc de patir un incendi. La forta calor i l'ambient sec han obligat a prendre aquestes mesures extraordinàries per minimitzar el risc, tot i que el monestir de Montserrat no s'ha vist alterat i resta obert als visitants.

El cap dels Agents Rurals a la Catalunya Central, Jaume Torralba, ha explicat que el massís de Montserrat és una "zona molt freqüentada" i, per tant, "mentre duri el risc extrem d'incendi no s'aixecaran les restriccions". La decisió de tancar tots els accessos a la muntanya té un doble objectiu, d'una banda, "vetllar per la pròpia seguretat dels usuaris, perquè un incendi amb aquest tipus d'orografia tindria una evolució molt ràpida" i, de l'altra, "evitar riscos, ja que com menys activitat hi hagi més baixarem el risc de patir un ensurt".

Torralba ha recordat que Montserrat és una zona "molt vulnerable" i ha explicat que els quatre municipis -el Bruc, Monistrol de Montserrat, Collbató i Marganell- dels quals depèn la muntanya "estan catalogats d'alt risc d'incendi". "A Catalunya hi ha pocs parcs naturals amb aquesta condició", ha afirmat Torralba. De fet, el cap dels Agents Rurals a la Catalunya Central ha recordat que el massís de Montserrat al llarg de la història ha patit dos grans incendis, el del 1984 i 1994, tot i que l'any passat l'incendi d'Òdena, que va afectar un miler d'hectàrees, "es va quedar a les portes".

De la seva banda, el gerent del Patronat de la Muntanya de Montserrat, Xavier Aparicio, ha explicat que en un dia normal del mes de juliol d'entre setmana poden accedir a la muntanya al voltant de 2.500 persones d'una tipologia molt variada, "des del típic senderista que va al monestir i aprofita per fer una excursió, fins a la gent que practica algun esport com l'escalda o BTT". Davant d'aquesta gran afluència de gent, Aparicio considera que el tancament dels accessos al massís de Montserrat s'ha fet per "precaució", ja que "es tracta d'una muntanya de difícil accés en què la gent es pot posar per molts racons i, en cas d'emergència, seria molt difícil trobar-los".