El curs 2015-2016, a la comarca del Bages (exceptuant la ciutat de Manresa) es van atorgar un total de 85 beques menjador finançades al 100%, que són les que van destinades a famílies amb una problemàtica econòmica que està associada a un risc social. Un cop acabat els curs, aquests infants que ja no poden dinar al menjador escolar tenen garantits dos àpats diaris a través dels cinc centres oberts que hi ha al Bages i al Moianès. A més, els bancs d'aliments també donen cobertura a les situacions detectades pels serveis socials de cada municipi.

Gairebé 90 nens i nenes de famílies amb pocs recursos del Bages i el Moianès tenen assegurats dos àpats diaris durant tot l'estiu (esmorzar i dinar) gràcies als centres oberts de Callús, Moià, Avinyó, Sant Joan de Vilatorrada i, a partir d'aquest any, també el de Súria, que es va posar en marxa a principi d'any. Els centres van obrir a principi del mes de juliol per donar cobertura a l'alimentació d'aquests infants durant els mesos de vacances, en què no poden gaudir de la beca menjador.

Tot i que els centres oberts només cobreixen els infants d'una part de la comarca, segons informen des de l'Àrea de Serveis Socials Bàsics del Consell Comarcal del Bages, la proximitat dels serveis socials de cada poble amb les famílies sense recursos "ajuda molt a fer visibles" els casos que poden quedar descoberts, i els bancs d'aliments els garanteixen l'alimentació bàsica.

El conseller comarcal d'Acció Social i Ciutadania, Albert Marañón, va explicar que, amb aquest projecte, "el Consell Comarcal del Bages no només dóna continuïtat sinó que també reforça l'aposta per aquest servei i garanteix així dos drets fonamentals de qualsevol infant: una alimentació adequada i saludable i un espai d'educació en el lleure".

El projecte dels àpats d'estiu als centres oberts té el finançament del Consell Comarcal del Bages, a través del departament de Treball Afers Socials i Família de la Generalitat de Catalunya. Els recursos que reben per finançar aquest projecte es dediquen a la contractació de professionals de l'educació social i al cost dels dos àpats diaris, que serveix una empresa de càtering.

Els centres oberts són espais que ofereixen activitats durant tot el curs lectiu, però, des de fa tres anys, el projecte es va fer extensiu als mesos d'estiu i se'n va ampliar l'horari per tal de garantir la cobertura de necessitats bàsiques i proporcionar atenció socioeducativa als infants i adolescents durant els dos mesos i mig que els centres educatius no poden cobrir aquesta funció.

Mentre que l'any 2014 a la comarca només es van oferir una trentena de places, el projecte ha anat creixent fins a les gairebé 90 places i la creació d'un nou centre obert aquest any. A Callús i Avinyó, el servei es donarà durant tot el mes de juliol; a Sant Joan de Vilatorrada i Súria, tindrà lloc fins a final d'agost; i Moià allarga el servei fins a mitjan setembre. Els usuaris d'aquest servei són valorats i escollits pels serveis socials municipals segons els criteris de situacions de risc d'exclusió social i pobresa econòmica que dificulta la cobertura de necessitats bàsiques com l'alimentació.

Aules socioeducatives

A banda dels cinc centres oberts, la comarca del Bages disposa també d'una desena d'aules socioeducatives que, tot i que no garanteixen els àpats d'estiu dels quals es fan càrrec els bancs d'aliments, sí que duen a terme tasques d'atenció a la infància en què potencien aspectes com els hàbits, les relacions i el treball en xarxa.