Els amics i familiars de Muriel Casals li havien sentit dir molts cops que "no som aquí per buscar un somni, nosaltres som el somni", en referència a l'anhel d'independència per a Catalunya pel qual tant va lluitar l'expresidenta d'Òmnium Cultural i diputada al Parlament per la coalició Junts pel Sí. Casals va morir el 14 de febrer a Barcelona dies després de ser atropellada per un ciclista, però a Talamanca es va evidenciar aquest dissabte que la memòria de qui tantes hores havia passat al poble bagenc perdura entre els qui la van conèixer i compartien amb ella el somni de la llibertat nacional.

La frase esmentada es pot llegir a la placa que una emocionada Isabel Casals va descobrir davant d'un parell de centenars de persones en la cloenda de l'homenatge que Talamanca va tributar a la seva germana. Una làmina, encapçalada per l'escut del poble i una bandera estelada, sobre la qual es recorda que la Muriel va ser declarada recentment filla predilecta del municipi. En el moment de destapar la senyera que ocultava la peça, la Isabel va estar acompanyada per Jordi Sànchez, actual president de l'Assemblea Nacional Catalana, i l'alcalde, Josep Tarín.

La jornada es va iniciar a les 7 de la tarda amb l'habitual homenatge al Monument 1714, amb la presència destacada dels Miquelets de Catalunya, una entitat de recreació històrica sobre la guerra de Successió. Precisament, ahir es complien 302 anys de la darrera batalla que les tropes catalanes van guanyar a l'exèrcit borbònic, i que va tenir l'entorn de Talamanca per escenari. Nombroses associacions i col·lectius van dipositar ofrenes florals als peus de l'estàtua.

En el seu parlament, Jordi Sànchez va recordar que Muriel Casals havia participat en el mateix acte l'any anterior, i va instar tothom a ser al mateix lloc d'aquí a dotze mesos per "celebrar el naixement de la República Catalana". Pere Carles, tresorer d'Òmnium, va explicar que, en contra de l'aparença fràgil, "la Muriel era una dona d'una convicció espectacular".

Posteriorment, l'església de Santa Maria es va omplir per la projecció d'un audiovisual on Artur Mas, Carles Puigdemont, Carme Forcadell, Oriol Jonqueras i Lluís Llach, entre d'altres, lloaven el coratge i la determinació de l'homenatjada. La peça també incloïa el testimoni de dues amigues del poble, Dolors Castells i Trini Calvet, que recordaven els bons moments viscuts al costat de Casals.