La Festa Major de Navàs d'enguany, que comença avui dimarts, tindrà uns protagonistes de pes: la Montserrat i el Jordi, la parella de gegants més antiga del poble, que compleixen 50 anys. Diversos actes del programa estan dedicats a celebrar l'aniversari. Aquest dimarts, la projecció d'un documental sobre els gegants i la presentació dels nous vestits donaran per començada la festa major. La ballada de diumenge també vindrà carregada de sorpreses.

El cap de la colla gegantera de Navàs, Llorenç Castanyer, destaca que la celebració servirà per "recordar tota la gent que ha passat per la colla". El documental es projectarà avui dimarts a les 10 de la nit a la plaça de l'Ajuntament. El vídeo ha estat gravat i editat pel navassenc Jordi Puig, dura uns 40 minuts i recorrerà les cinc dècades dels gegants en clau d'humor. La projecció del documental es combinarà amb la representació en viu de gags.

Tot seguit, els mateixos gegants prendran el protagonisme per presentar la seva nova indumentària. Segons Castanyer, el disseny dels nous vestits no dista gaire de l'actual. Un dels canvis més importants serà el color del vestit de la Montserrat. Aquests dies, els navassencs han pogut veure com els gegants es passejaven pels carrers coberts per no mostrar els nous vestits. Aquesta serà la segona vegada en 50 anys que els gegants canviaran la indumentària. L'anterior va ser fa 20 anys, quan es va celebrar el 30è aniversari. El pas del temps ha desgastat els teixits i el vestit del Jordi ja començava a estar deteriorat. El nou vestit ha estat confeccionat per Sessa Casserras.

Diumenge de sorpreses

El moment clau següent per a la celebració del cinquantè aniversari dels gegants serà diumenge. Després de la cercavila que sortirà a l'1 del migdia de la plaça de l'Església, tindrà lloc a la plaça de l'Ajuntament el ball de bastoners, cascavells, nans i gegants. Castenyer explica que la colla té preparades un parell de sorpreses, però no ha volgut desvelar-les.

El programa de la festa recull la història de com es van construir la Montserrat i el Jordi. Es remunta al 1966, quan uns 120 pubills recol·lectaren prop de 25.000 pessetes per assumir-ne el cost de fabricació. L'ajuntament va aportar la mateixa quantitat. Els dos gegants, Jordi del Pla de l'Alzineta i la Montserrat del Pla de Santa Eulàlia, van ser obra de l'escultor Josep Cardona Torres, del taller El Ingenio de Barcelona.