26 de agost de 2016
26.08.2016

El Bages vol celeritat per aprovar el pla que definirà el futur de l'activitat minera

El Pla Director Urbanístic que afecta Sallent, Súria, Callús i Balsareny hauria de tirar endavant a principi de setembre

26.08.2016 | 00:00
Planta de cristal·lització a Súria, encara en període de proves, on es produirà sal vacuum

Es fa tard i tenen pressa. Els ajuntaments afectats pel Pla Director Urbanístic (PDU) de l'activitat minera al Bages confien que aquest setembre la Comissió Territorial d'Urbanisme de la Catalunya Central dugui a terme l'aprovació inicial del projecte, que estava prevista per al mes de juny. El pla ha de regular durant els propers anys el desenvolupament de la mineria als municipis de Sallent, Súria, Callús i Balsareny.

El document es va presentar inicialment a final de març. A partir d'aleshores, els ajuntaments han pogut estudiar-lo i presentar diferents propostes i delimitar-ne les línies vermelles. Aquestes s'haurien de tenir en compte quan es reuneixi la comissió per donar-hi el vistiplau. Però encara hi ha deures per fer. L'alcalde de Sallent, David Saldoni, avisa que amb el seu Ajuntament encara "no hi ha res consensuat". Sallent és, precisament, un dels casos més delicats. Saldoni espera que el PDU s'aprovi a principi de setembre, perquè "la Generalitat no pot esperar més". L'aprovació definitiva, però, no es faria fins al mes de desembre.

El PDU ve condicionat per dues dates: el 30 de juny del 2017, dia que una sentència ha establert com a data límit per abocar residus al runam salí del Cogulló, a Sallent; i principi del 2020, quan es preveu que ICL Iberia, l'empresa que gestiona l'explotació, tanqui definitivament la seva activitat minera a Sallent i la traslladi tota a Súria.

L'objectiu del pla és vetllar perquè "l'activitat minera sigui sostenible tant des del punt de vista ambiental com social i econòmic". En altres paraules, aconseguir que les mines assoleixin el residu zero (és a dir, que no es generi sobrant de l'explotació) i que s'estableixi un pla a llarg termini per eliminar els dipòsits de residus salins. També és prioritari encaminar el desenvolupament econòmic de Sallent i Balsareny un cop l'activitat minera desaparegui definitivament dels municipis.

De fet, la Generalitat ha fixat un màxim de 20 anys perquè s'acabin els abocaments de residus salins al Bages. Un cop tancat el Cogulló, l'únic runam que quedarà en funcionament serà el del Fusteret, a Súria. La previsió de màxims és que duri entre 15 i 20 anys més abans que arribi al màxim de la seva capacitat.

Pressa per aprovar el PDU
Els consistoris volen que l'aprovació del PDU es faci ràpid i bé. L'alcalde de Súria, Josep Maria Canudas, explica que l'equip de govern ha començat a treballar en el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal, però no pot seguir avançant perquè està pendent del Pla Director. "Ens corre pressa. Tenim fet l'avanç del POUM, però abans de posar-nos a treballar-hi seriosament cal saber com es concretarà el PDU. Sabem que no es fa en un any, ni en dos ni en tres. Però com abans ho sapiguem, abans ho acabarem", diu Canudas.

El batlle destaca que el PDU "és important que marqui les línies, que defineixi quin ha de ser el creixement", i tot allò "que considerin que és important de cara al futur ha de quedar clar per establir les regles del joc".

Saldoni, al seu torn, espera que el PDU tingui en compte els Plans de Restauració, elaborats per ICL. "Creiem que és positiu que el PDU de la mineria vagi lligat al Pla de Restauració elaborat per ICL i que haurà d'aprovar la Generalitat", diu.

Un exemple és que al Pla de Restauració hi apareix la instal·lació d'una planta de tractament de sal al municipi de Sallent, que, en canvi, no figura al PDU. Aquesta és precisament una de les principals reclamacions del municipi.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Calendari laboral i escolar

Calendari laboral 2019 a Catalunya

Calendari Laboral 2019 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2018/19