Castellbell i el Vilar participarà aquest curs en un programa pilot de la Diputació de Barcelona per ampliar i reforçar l'oferta d'activitats extraescolars. El projecte inclourà els dos centres educatius del municipi, l'escola Jaume Balmes i la Secció d'Institut Bages Sud, però també estarà obert als infants i joves castellvilarencs que estudiïn en altres centres.

El programa, anomenat "Educació a temps complet", proposa que els centres educatius estiguin oberts més enllà de les hores lectives per incorporar activitats extraescolars. En el cas de Castellbell seran de música, tennis i gastronomia, i estaran organitzades per diverses entitats del territori.

A la Catalunya Central també participen en el programa pilot l'Ajuntament de Manresa i els consorcis del Moianès i del Lluçanès. Castellbell és el que té el projecte més avançat. L'experiència dels municipis que posin en pràctica el projecte durant aquest curs servirà per definir les línies generals del programa definitiu que es començarà a aplicar l'any vinent.

L'Ajuntament de Castellbell ha engegat un programa de beques per a les famílies. Els ajuts cobriran entre el 10% i el 90% del cost de les activitats. Els serveis socials tindran en compte la renda de cada unitat familiar i determinaran la quantitat de l'ajuda en cada cas. L'alcaldessa de Castellbell, Montserrat Badia, assegura que el consistori farà el possible per tal que "el tema econòmic no sigui un inconvenient".

L'Ajuntament ja ha obert el període per fer les inscripcions i ja no el tancarà. Tots els alumnes podran apuntar-se a les activitats en qualsevol moment del curs al marge que aquestes ja estiguin en marxa.

Els centres de Castellbell oferiran tres activitats diferents. L'escola de música Ad libitum de Manresa organitzarà un curs de sensibilització musical per als alumnes d'educació infantil (P3, P4 i P5) i tallers de cant modern, coreografia i grups instrumentals per als estudiants de primària (de primer a sisè) i secundària (els quatre cursos d'ESO). La vessant esportiva quedarà coberta pel curs de tennis, organitzat pel Club Tennis Manresa i obert a totes les edats. Finalment, l'escola Joviat, també de Manresa, farà un taller centrat en la gastronomia del territori per als alumnes de primària i secundària.

Enguany, l'horari de les activitats serà de 2/4 de 5 a les 6 de la tarda. A partir de l'any vinent es preveu que s'avancin: es farien de 3 a 5. Les diferents activitats encara no tenen un dia assignat. Badia explica que els horaris es faran en funció de les preferències dels alumnes i s'intentarà que totes les propostes siguin compatibles.