1.700.000 euros. És el que val comprar el castell de Talamanca, segons un anunci que publicita una agència immobiliària de Barcelona. L´històric monument, declarat bé cultural d´interès nacional, és propietat d´una família barcelonina que el va adquirir als anys seixanta del segle passat i ja fa temps que té la intenció de vendre´l. De moment, però, no es té constància que hi hagi cap comprador interessat en el castell, que té una zona visitable que inclou el Centre d´Interpretació de la Batalla de Talamanca.

L´alcalde del municipi, Josep Tarín, assegura que el consistori està al corrent de la intenció de la propietat de vendre el monument des de fa una desena d´anys, quan l´Ajuntament hi va arribar a un acord per iniciar les visites que es fan a un part de l´equipament. L´alcalde considera que «és molt difícil que surti algun comprador perquè val molts diners i, a més, s´hi haurien de gastar la mateixa quantitat o més per posar-lo en marxa perquè fa almenys 20 anys que no s´hi fa res».

Segons Tarín, «per anar bé l´hauria de comprar l´administració, la Generalitat o la Diputació». De fet, com que es tracta d´un equipament protegit perquè és un bé cutural d´interès nacional, Tarín assegura que l´administració pública té el dret de tempteig i retracte i, per tant, «si hi ha un comprador en ferm s´ha de consultar l´administració si el vol adquirir o no», apunta.

L´oferta sobre la venda del castell es pot veure a l´aparador de la immobiliària Carolina Martí de Barcelona. El text de l´anunci de l´agència el definex com a «singular capritx arquitectònic amb una superfície construïda de 1.600 metres quadrats, repartits en una quinzena d´habitacions, sales, bodega, diverses terrasses i piscina pròpia». L´anunci diu també que «l´estat de conservació actual és òptim»i dóna detalls de la construcció com ara que «l´acabat interior és de pedra natural tallada, el terra de marbre o granit i la fusteria interior és de fusta natural de l´època».

Des dels anys 60, el castell de Talamanca és propietat de la família barcelonina Yoldi, que el va comprar com a lloc d´estiueig. El pare de l´actual propietària va ser qui el va adquirir a l´antic amo, Carles Ventura, que va ser l´encarregat de reconstruir-lo els anys 50.

Des de l´any 2012, la sala d´armes del castell acull el Centre d´Interpretació de la Batalla de Talamanca i la Guerra de Successió. El centre presenta espais expositius dels materials trobats en les excavacions i una sèrie de materials audiovisuals i interactius, com un ordinador que reconstrueix la batalla en 3D i un vídeo. Va ser una de les actuacions incloses dins el projecte Viure al Poble. A banda del centre d´interpretació, la visita al castell inclou altres dependències com el celler i es pot fer els diumenges i festius a les 11, a les 12 i a la una del migdia.