No s'hi pot fer res. Si no hi ha prou raïm no es pot fer més vi. Els cellers de la DO Pla de Bages estan resignats a produir menys ampolles a causa de la sequera, que ha provocat que la collita d'enguany a les vinyes sigui el 20 % inferior. La part positiva és que el que s'ha collit fins ara és excel·lent, el que fa preveure que en surti un vi d'alta qualitat. Aquest diumenge tots els productors de la DO Pla de Bages es van reunir a la tradicional festa de la Verema, a Artés. Els visitants, que van desbordar la plaça Vella, van poder degustar vins de tots els elaboradors de la denominació d'origen.

El cercle no es pot quadrar. "La producció va en funció del raïm que tens", explicava la sommelier d'Abadal, Anna Castillo. "Com que som una denominació d'origen tot el raïm ha de ser del Pla de Bages. Hi ha hagut el 20 % menys de producció i per tant s'embotellarà menys".

Quim Fargas, del celler Fargas, comentava que cada any el temps és més extrem i les pluges que cauen al llarg de l'any estan mal repartides. "La planta ho nota i nosaltres també ho notarem. Hi haurà menys producció de vi i això vol dir menys negoci perquè al cap i a la fi són menys litres".

El responsable del celler Solergibert d'Artés, Josep Solergibert, explicava que ja fa 3 o 4 anys que les vinyes pateixen per la sequera, "i aquest any ha sigut més forta". Ho notaran més les plantacions sobre terrenys sorrencs. "Els més argilosos aguanten, però als sorrencs l'aigua va avall de seguida. Els has de llaurar més i gestionar bé les herbes, però no sabràs els resultats fins al final de la campanya".

Terrenys i varietats

En funció del terreny però també de la varietat del raïm, la producció pot baixar fins al 40 %, segons Solergibert. O bé, fins i tot collir uns quants quilos més que la temporada anterior. El picapoll possiblement punxarà. En canvi la collita de merlot podria anar fins i tot més bé que la de l'any anterior.

Per a Sebastià Catllà, del celler Collbaix, no hi ha cap més altra sortida que "esperar que l'any vinent vagi millor". "Som en una època molt seca, i això ens portarà problemes", augurava. A això s'hi afegeix ara un altre problema: el del porc senglar. Causen es-tralls a les vinyes. "Haurem d'invertir més i començar a tancar-les amb malles perquè fan destrosses brutals", assegurava Catllà.

Castillo reblava que en aquests moments el pitjor enemic de tots els cellers del Pla de Bages són els porcs senglars. Destrossen i es mengen "quilos i quilos de raïm cada nit. Si a més a més hi ha poca producció, imagina't".

Satisfets amb la qualitat

Hi haurà menys vi, però en el que coincideixen els cellers de la DO Pla de Bages és que serà de més qualitat. Marc Maldonado, de l'Oller del Mas, comentava que es collirà menys quantitat "però l'anyada serà excel·lent. La matèria primera que ens està arribant ho fa en molt bon estat".

Castillo, per la seva banda, manifestava que el raïm que s'està collint "és sa i de qualitat. Aquest any parlem de poca producció, però la poca que tenim és molt bona". Això s'explica perquè "hem tingut un hivern i un estiu sec, però la primavera ha sigut bona, que és quan hi ha l'època de la floració i quan el raïm ha de créixer".

Anna Aguilera i Jordi Anglada, del celler Artium, asseguraven que el raïm no està aigualit i per tant és més dolç, amb la qual cosa en sortiran vins bons.

Per als responsables dels cellers de la DO Pla de Bages la qualitat ha de prevaler per sobre de la quantitat, tot i que no amaguen que l'ideal hauria sigut una bona anyada amb el 20 % més de producció. Però això ho mana el temps.

Els preus es mantindran

També coincideixen a afirmar que no hi haurà augment de preus tot i que hi hagi menys ampolles. "Tampoc no podem apujar tant el vi per compensar aquesta situació", opinava Fargas.

Per a Maldonado, si surten menys ampolles el que es plantegen és compensar-ho intentant repartir més el producte perquè ningú no es quedi sense. "Pensar en apujar preus no és factible", deia Catllà. "Moltes vegades et trobes que els has de baixar per vendre el poc que tens. No hi ha cap més secret". Solergibert afirmava, al seu torn, que els preus dels vins del Bages ja estan "molt bé. No seran més cars", tot i que hi hagi menys producció. A Artium comentaven que els consumidors no ho notaran. "Els qui ho notarem serem nosaltres". S'ha de valorar, segons van dir, si es vol jugar amb més qualitat o bé no tanta però més producció. Coincideixen que el client cada cop vol més qualitat i que, per tant, no s'hi pot renunciar.