Ramon Casas era fumador i, per tant, quan es va allotjar a Sant Benet, la pipa era un dels objectes que sempre l'acompanyaven. Ara, 150 anys després del seu naixement, la pipa ha tornat a l'exterior del monestir bagenc. I és que la professió de pipaire és una de les demostracions d'oficis que aquest cap de setmana es poden veure al mercat de Tots Sants de Sant Benet, que enguany gira al voltant de l'any Ramon Casas.

Centenars de persones van visitar ahir el certamen, que estarà obert de nou avui des de les 10 del matí fins a les 7 de la tarda. El públic hi troba una quarantena de parades de gastronomia i d'artesania i diverses demostracions d'oficines, moltes d'elles vinculades a l'època del pintor Casas. A banda d'un pipaire, també s'hi pot trobar un rellotger que arregla rellotges d'època, i un lutier que exhibeix violins històrics. Tampoc no falten al mercat un cisteller, un ferrer, un cerer, un apicultor i les puntaires de Sant Fruitós de Bages.

L'Any Ramon Casas també està present al mercat a través de l'activitat infantil "Pintem la llum". Els més petits poden modificar pintures i records de Ramon Casas a través de diverses projeccions, mitjançant un joc de llums que ahir entusiasmava els infants. D'altra banda, l'efemèride relacionada amb el pintor va ser també present ahir amb la visita Ramon Casas i la mirada de Júlia, que es fa tots els dissabtes de tardor a Sant Benet, fins a final de novembre.

Durant el dia d'avui, a banda de les parades, les demostracions d'oficis i les activitats relacionades amb l'any Ramon Casas, hi haurà tallers de dolços per a la canalla, elaborats amb productes de la tardor. A més, es podrà passejar amb poni i es podran decorar galetes. La companyia De Parranda amenitzarà la canalla i, a més, els alumnes de la FUM duran a terme activitats d'experimentació.