27 de novembre de 2016
27.11.2016

Els Pastorets de Súria es 'colen' al Palau de la Generalitat

El grup bagenc es converteix en el primer en representar aquest espectacle tradicional nadalenc a l'edifici de la Plaça de Sant Jaume de Barcelona

28.11.2016 | 00:30
Els Pastorets de Súria es 'colen' al Palau de la Generalitat

El Palau de la Generalitat ha acollit per primera vegada aquest diumenge una representació dels Pastorets, i els de Súria han estat els encarregats de protagonitzar-la coincidint amb la commemoració del seu 90 aniversari. A l´acte s'ha representa una obra musical inspirada en els Pastorets i que segueix una adaptació sinòptica feta pel surienc Jaume Esquius (que va morir el 2007). El text narra l'encàrrec que rep Folch i Torres per fer una nova versió diferent a la de Frederic Soler 'Pitarra'.

Amb el conseller de Cultura, Santi Vila, fent d''amfitrió', la representació del Palau tenia un format itinerant que ha recorregut diversos espais com el Pati Gòtic, la Galeria, el Pati dels Tarongers o el Saló Sant Jordi. La primera escena ha tingut lloc al pati Gòtic, on l'autor rep la visita de dues dames que li demanen que refaci el text. Enfeinat i concentrat assegut als seu escriptori, comença a imaginar les diferents escenes que es van materialitzant davant el públic. La presència dels pastorets, l'ensurt que s'enduen amb l'arribada dels dimonis o com aquests fugen quan fa acte de presència l'àngel han estat algunes de les escenes que s'han vist. Al Pati dels Tarongers, en canvi, s'han representat les celebracions pel casori de Josep i Maria i s'ha ballat una sardana. La funció ha acabat de manera solemne al Saló Sant Jordi.

Els Pastorets de Súria han mobilitzat un total de 90 actors, 35 cantaires i 20 músics instrumentistes de la formació Orquestra Mas Torrat, en ocasió del seus 90 anys de continuïtat (1926-2016). A la funció s'hi han sumat, també, una cinquantena més d'actors i actrius d'altres grups de Pastorets. Josep Peremiquel, de l'equip coordinador dels Pastorets de Súria, ha destacat que aquesta cita nadalenca és, a nivell cultural, "la més important" de l'any per a un municipi de només 6.000 habitants. Només li fa ombra les conegudíssimes Caramelles de Setmana Santa.

Els Pastorets viuen una "edat d'or"


L'actuació del grup de Súria serveix a la Coordinadora de Pastorets de Catalunya per donar el tret de sortida a la temporada de funcions 2016-2017 al conjunt del territori, on n´hi ha més de 240 de programades entre l´11 de desembre i el 12 de febrer.

Moments abans de la representació, el president de la Coordinadora de Pastorets de Catalunya, Lleonard del Rio, ha subratllat a l'ACN "l'edat d'or" que està vivint aquesta tradició, que està "molt viva" amb el pas de les generacions i els seus més de 300 anys d'història. Per la seva banda, el conseller de Cultura, Santi Vila, ha assenyalat que amb aquesta funció excepcional s'ha donat un reconeixement institucional a un patrimoni immaterial de Catalunya. "El millor patrimoni d'un país no són les pedres sinó l'ànim", ha declarat, ironitzant també sobre el fet de la presència de 'dimonis' dins el Palau. "En aquestes parets hi ha més dimonis que àngels habitualment", ha dit.

Una llarga història

La primera referència trobada dels Pastorets és de fa més de 300 anys i va ser gràcies a una investigació de l'historiador mataroní Joan Giménez. Es tracta d'un document datat del 1721 i localitzat a l'Arxiu de la Corona d'Aragó, redactat en castellà, i que sol·licita autorització per dur a terme les representacions dels Pastorets, així com la presència d'un 'agutzil' per evitar problemes per aglomeracions.

Tanmateix, els primers textos dels Pastorets es remunten al segle XVIII, tot i que en català, en trobem un del segle XVII d'origen rossellonès. La versió més coneguda és la de Josep Maria Folch i Torres, de la que aquest mes de desembre es commemora el centenari de la primera representació. Precisament, el novè fill de Folch i Torres, Ramon Folch i Camarasa, ha estat un dels assistents a la funció especial d'aquest diumenge. Els Pastorets de Folch i Torres és el text de referència de desenes de grups teatrals, entre aquests, el de Súria, que el va adoptar l'any 1927.

Temporada a tot gas

"La feina de veritat ens espera ara". Així s'ha pronunciat el president de la Coordinadora de Pastorets de Catalunya, Lleonard del Rio, sobre la temporada 2016-2017, que donarà el seu tret de sortida oficial a Ulldecona el dia 11 de desembre. Tancaran la temporada els Pastorets de El Vendrell amb l'última representació, el dia 12 de febrer. El cap de setmana amb més representacions serà el 6, 7 i 8 de gener amb un total de 75 actuacions. En total, es preveu que entre totes les funcions s'arribi als 60.000 espectadors. Amb motiu del centenari de la versió de Folch i Torres, fins el dia 2 desembre es pot visitar a la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona una mostra commemorativa, que ha anat precedida aquesta setmana del Congrés 'El Nadal en escena', dedicat especialment als Pastorets de Folch i Torres.

A més, el dia 10 de desembre se celebrarà a Montserrat l'acte de tancament del Centenari dels Pastorets de Folch i Torres amb actuacions diverses, ballada de sardanes i l'exhibició de diorames de pessebres amb es¬cenes dels Pastorets de Folch i Torres, en col3laboració amb la Federació de Pessebristes.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit

Calendari laboral i escolar

Calendari laboral 2018 a Catalunya

Calendari Laboral 2018 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2017/18